Mărturiile palestinienilor care susțin că sunt folosiți de IDF ca scuturi umane în Gaza, confirmate de un ONG israelian

Data actualizării: Data publicării:
khan younis
Soldaţii israelieni sunt acuzați că folosesc civili palestinieni ca scuturi umane în Fâșia Gaza. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Mai mulți civili palestinieni susțin că soldații IDF i-au forțat să îmbrace uniforme militare israeliene, cu camere montate, pentru a cerceta locuri periculoase din Fâșia Gaza. O organizație de soldați veterani care au servit în armata israeliană confirmă că aceștia sunt folosiți ca scuturi umane.

De aproape un an, armata israeliană, Forțele de Apărare Israeliene (IDF), luptă în Gaza cu Hamas și alte organizații militante, care sunt clasificate drept organizații teroriste de Germania, Uniunea Europeană, Statele Unite și alte guverne. Declanșatorul a fost un atac terorist fără precedent asupra Israelului din 7 octombrie, când, potrivit surselor israeliene, milițiile islamiste au ucis peste 1.200 de oameni și au luat 251 de ostatici în Gaza.

Israelul a susținut că Hamas a folosit populația civilă din Gaza ca scuturi umane. Ca probe au fost prezentate imagini cu arme și muniții găsite în școli și spitale, de exemplu.

Dar Mohammad S., refugiat acum într-un cort dintr-o tabără din Khan Younis, spune o poveste care nu se încadrează în narațiunile obișnuite despre războiul din Gaza, scrie DW.

Ei [soldații din armata israeliană IDF] ne-au legat la ochi și ne-au legat mâinile la spate. Ne-au luat în jeep-urile lor și ne-au așezat într-o casă”, a spus Mohammad S. „A doua zi ne-au luat cu forța și ne-au spus: Ori vii cu noi, ori te omorâm.” Acest lucru a durat 15 zile, a spus el. Treaba lui era să deschidă drumul atunci când era suspectat un pericol.

„Ne-au controlat prin căști”

M-au trimis pe mine și pe altcineva într-o misiune. Ne-au pus o cameră în mâini, pe lângă camera de pe cască. Ne-au controlat prin căști și ne spuneau oprește-te aici, du-te acolo, filmează această casă, oprește-te pe strada asta”, a spus Mohammad S.

Dacă afirmațiile sale sunt corecte, concluzia este că armata israeliană îl folosea ca scut uman. Potrivit relatării sale, el a trebuit să intre în case înaintea trupelor, asumându-și pericole cărora soldații israelieni nu voiau să le facă față.

Nadav Weiman, directorul ONG-ului israelian „Breaking the Silence”, o organizație de soldați veterani care au servit în armata israeliană de la începutul celei de-a doua Intifade și și-au asumat responsabilitatea de a expune publicul la realitatea vieții de zi cu zi din Teritoriile Ocupate, confirmă astfel de mărturii. Din decembrie, spune el, soldații israelieni care au servit în războiul din Gaza s-au prezentat în mod repetat și au raportat modul în care civilii palestinieni au fost folosiți ca scuturi umane.

IDF, a spus el, a luat palestinieni din așa-numitele zone umanitare și i-au adus la trupele de luptă din Gaza, în diferite unități. Îmbrăcați în uniforme de armată și uneori cu camere atașate la căști sau la piept, palestinienii sunt trimiși să caute tuneluri sau case – și să verifice dacă există bombe, capcane sau dispozitive similare.

În multe locuri din Gaza, trupele israeliene au descoperit intrări în tuneluri din care au operat luptătorii Hamas. Intrarea în ele este un mare risc pentru soldați. Acest lucru se aplică și luptei urbane din multe părți ale enclavei.

„Preferi să mori?”

„Breaking the Silence” primește două-trei noi mărturii de la soldați în fiecare săptămână. Pentru Weiman, aceasta este dovada că nu sunt cazuri izolate, ci că practica de a trimite civili palestinieni în situații periculoase este larg răspândită – de luni de zile, în toată Fâșia Gaza, în diferite unități.

Weiman descrie rapoartele martorilor: „Într-o unitate, ofițerul a spus: „Nu trebuie să te gândești la crime de război, eu sunt ofițerul tău. Nu trebuie să te gândești, trebuie să urmezi ordinele”. Alții le spuneau palestinienilor: „Preferați să muriți?”.

Un alt palestinian, Mohammad A., povestește că i-a fost și lui frică. El, de asemenea, a spus că soldații l-au forțat cu pistolul să intre în clădiri timp de 15 zile, la fel ca Mohammad S. El a spus că soldații l-au îmbrăcat într-o uniformă israeliană, astfel încât el să fie ținta, nu soldații israelieni. El a spus că luptătorii Hamas înrădăcinați l-ar fi putut ucide sau ar fi putut muri din cauza capcanelor sau bombelor.

Mohammad A. a relatat cum a trebuit să intre în multe case înaintea soldaților. Înăuntru, a trebuit să filmeze și să deschidă fiecare ușă, a spus el postului public german ARD din Tel Aviv. Uneori, era însoțit de o dronă când intra în case, a spus el.

„Ceea ce vedem în Gaza nu este autoapărare, este un război politic”

Mohammad A. a spus că a fost eliberat de soldații israelieni în aprilie, dar încă mai are coșmaruri până în ziua de azi - de exemplu, în perioada în care a căutat un spital pentru trupe israeliene.

A fost îngrozitor. Erau cadavre peste tot în spitalul Nasser. Nu-mi vine să cred că am reușit să ies de acolo. Încă am coșmaruri și mă trezesc noaptea”, a spus el.

Palestinienii folosiți în acest fel, conform relatărilor din Gaza, sunt civili nevinovați, având în vedere că sunt eliberați după ceva timp.

Armata israeliană a răspuns la o anchetă a ARD cu un răspuns standard: „Orientările IDF interzic folosirea civililor capturați în Gaza în misiuni militare care îi pun în pericol. Acuzațiile au fost înaintate autorităților relevante pentru investigare”.

Pentru Weiman, aceste acuzații nu vin doar împotriva dreptului internațional umanitar, ci și a standardelor etice ale armatei israeliene.

Credem că avem nevoie de o armată și că trebuie să ne apărăm", a spus el. „Dar ceea ce vedem în Gaza nu este autoapărare, este un război politic. Și, dacă se va discuta o soluție politică”, a adăugat el, „atunci este, desigur, crucial să dezvăluim modul în care IDF operează în Gaza”.

Înainte de a încheia interviul, Mohammad S. arată un bandaj peste piept. L-a purtat de la ultima sa misiune, când a fost trimis din nou înaintea trupelor. Ultimul lucru pe care și-l amintește a fost o împușcătură trasă, înainte să se trezească la spital, dar a supraviețuit misiunilor sale pentru armata israeliană.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu