Mark Zuckerberg: Facebook se luptă continuu cu Rusia

Data publicării:
Mark Zuckerberg
Foto: Agerpres

Facebook se luptă continuu cu operatori ruşi care încearcă să îi exploateze platforma de socializare, a spus CEO-ul companiei, Mark Zuckerberg, marţi, în timpul audierii sale la comisiile de Comerţ şi Juridică ale Senatului american, scrie BBC, citat de news.ro.

Mark Zuckerberg
Foto: Agerpres

„Ei vor continua să devină mai buni”, a spus Mark Zuckerberg, prezent la audiere în urma izbucnirii scandalului Cambridge Analytica.

Află dacă te numeri printre cei peste 110.000 de utilizatori Facebook din România ale căror date au fost colectate de Cambridge Analytica

Zuckerberg a dezvăluit că Robert Mueller, consilierul special care a investigat presupusul amestec al Rusiei în alegerile din 2016, a intervievat angajaţi Facebook. Mark Zuckerberg a precizat că el nu s-a numărat printre membrii echipei Facebook care au fost intervievaţi de biroul lui Mueller.

„Colaborarea noastră cu acest consiliu este confidenţială”, a spus Zuckerberg. 

Senatorii americani au atras atenţia asupra dificultăţii pe care Facebook o va întâmpina în demersul de verificare a surselor fondurilor investite în reclame politice, precizând că o operaţiune a Rusiei ar putea folosi o companie offshore şi o adresă de e-mail. Zuckerberg a spus că senatorii au dreptate în legătură cu această temă.

CITEȘTE ȘI: Mark Zuckerberg: „Nu am conştientizat responsabilitatea enormă pe care o avem. A fost o mare greșeală”

El a afirmat că Facebook dezvoltă în prezent noi instrumente pentru a identifica conturi false.

„Sunt oameni în Rusia angajaţi să încerce să exploateze sistemele noastre, precum şi alte sisteme. Trebuie să investim în a ne dezvolta şi în acest domeniu”, a spus Mark Zuckerberg. 

Răspunzând unei intervenţii a senatorului Tom Udall, Zuckerberg a afirmat că cel mai important lucru care îl preocupă în prezent este să se asigure că nu va interveni nimeni în alegerile care vor avea loc în acest an.

În timpul audierii, co-fondatorul Facebook a mai spus că, privind în urmă, înţelege că a fost o greşeală să creadă că datele deţinute de Cambridge Analytica au fost şterse, fără să verifice adevărul. Mark Zuckerberg a spus că faptul că Facebook nu a interzis această companie în 2015 a fost o „greşeală”.

„Cambridge Analytica era advertiser în 2015, aşa că Facebook ar fi putut interzice compania când am aflat prima dată despre colectarea de date. Nu am făcut acest lucru. Acea decizie a fost o greşeală”, a spus CEO-ul Facebook.

CITEȘTE ȘI: Ce s-a întâmplat cu acțiunile Facebook după audierea lui Mark Zuckerberg

Senatorii l-au mai întrebat pe co-fondatorul Facebook dacă interdicţiile impuse de această platformă funcţionează cu adevărat.

Potrivit lui Zuckerberg, companiile Cambridge Analytica, SCL şi AggregateIQ sunt interzise. Însă, el a precizat că nu crede că Facebook înlătură de pe platformă lideri individuali ai acestor companii.

Senatorul Chuck Grassley l-a întrebat pe CEO-ul Facebook câte cazuri de transfer de date impropriu au fost înregistrate. Zuckerberg a răspuns că în prezent compania lucrează la un audit pentru a afla şi că Facebook va da dovadă de mai multă „proactivitate” în acest sens.

Grassley a întrebat şi de ce politica Facebook cu privire la datele disponibile pe platformă nu este mai explicită; „Dacă scrii mult şi explici toate detaliile, probabil că reduci numărul persoanelor care citesc documentul”, a spus Zuckerberg.

Senatorul Bill Nelson i-a spus lui Zuckerberg că „dacă Facebook nu se va aduna”, nimeni nu va mai avea intimitate.

„Dacă Facebook şi alte companii online nu vor rezolva aceste invadări ale intimităţii, atunci va trebui să facem noi asta. Noi, Congresul”, a afirmat el.

Un alt senator, Dick Durbin, l-a întrebat pe Zuckerberg dacă ar împărtăşi în faţa Congresului informaţii personale, precum numele hotelului la care a fost cazat noaptea trecută. CEO-ul Facebook a răspuns că nu.

După aceste întrebări, Zuckerberg a precizat din nou că oamenii „aleg să împărtăşească” informaţii pe Facebook.

Zuckerberg a mai spus că există două categorii largi de date pe Facebook - conţinutul pe care o persoană alege să îl împărtăşească şi date care sunt conectate pentru ca reclamele prezentate utilizatorilor să fie relevante.

„Utilizatorii au control deplin asupra ambelor categorii”, a arătat el, potrivit The Guardian.

El a mai spus şi că încercarea companiei de a combate discursul instigator la ură înregistrează „o rată de eroare mai mare decât ar fi cifra cu care ar fi mulţumit”.

CITEȘTE ȘI: Zuckerberg: Date ale utilizatorilor Facebook au fost vândute şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica

Mark Zuckerberg a mai precizat, între altele, că nu consideră că Facebook deţine vreun monopol şi că va exista întotdeauna o versiune gratuită a platformei.

Scandalul Cambridge Analytica a izbucnit în luna martie. Atunci a fost raportat faptul că firma susţinută de Robert Mercer, simpatizant al lui Donald Trump, şi condusă în trecut de Steve Bannon, fost consilier al actualului preşedinte american, a obţinut informaţii personale a 50 de milioane de utilizatori Facebook fără a avea permisiunea. Aceste informaţii au fost folosite pentru a influenţa procesul electoral din 2016.

Cifra s-a dovedit a fi mult mai mare, iar reprezentanţi ai Facebook au transmis că peste 70 de milioane dintre cei 87 de milioane de utilizatori afectaţi sunt din Statele Unite, peste 1 milion, din Filipine, Indonezia şi Marea Britanie. Alte peste 2,5 milioane, din Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia
„O decizie antisemită”, acuză Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...