Video „Marea Mediterană este o bombă cu ceas”. Explicațiile climatologilor pentru inundațiile mortale din Spania

Data actualizării: Data publicării:
Search Missing Persons and Debris Removal After Floods - Spain
Studiile leagă Marea Mediterană cu urgența climatică prin schimbările produse în circulația atmosferică. Sursa foto: Profimedia Images

Ploile torenţiale care au inundat sudul şi estul Spaniei noaptea trecută, smulgând poduri şi măturând oraşe, au ucis zeci de persoane. Poluarea cu combustibili fosili joacă un rol în deformarea ambelor extreme ale ciclului apei: căldura evaporă apa, lăsând oamenii fără apă și plantele uscate, dar aerul cald poate reține mai multă umiditate, crescând potențialul de averse catastrofale, explică experții în climă.

Roxana Bojariu, climatolog: Și în cazul acestei regiuni din Spania am avut la începutul anului o secetă foarte puternică, așa cum și noi am avut secetă puternică în estul României, ca apoi să-ți vină astfel de situații cu precipitații foarte abundente. Și aici avem fondul încălzirii globale, clar, fond al încălzirii globale care determină răspunsuri locale de acest tip. Răspunsuri locale, care țin însă și de factori precum urbanizarea, relieful, cum negospodărim local nu este obișnuit ca intensitate, chiar dacă anotimpul este al furtunilor, al ciclonilor mediteraneeni, dar intensitatea clar depășește cu mult ceea ce ar fi obișnuit și avem o statistică modificată, pentru că, vedeți, nu doar acolo se întâmplă astfel de lucruri. Peste tot în lume crește până la urmă intensitatea unor fenomene extreme, precum cicloni mediteraneeni, dar și în cazul ciclonilor tropicali, uraganele sunt mult mai intense și provoacă, evident, pagube mult mai mari.

Locuitorii din Chiva, un orășel de la periferia orașului Valencia, se pot aștepta la un viitor sumbru cu secetă care se agravează pe măsură ce planeta se încălzește și țara lor, Spania, se usucă. Dar marți, oamenii au fost și martorii unor precipitații mortale, valoric cantitativ cu echivalentul celor care au loc într-un an, în doar câteva ore.

Secetele și inundațiile sunt cele două fețe ale aceleiași monede privind schimbările climatice”, spune Stefano Materia, un climatolog italian la Barcelona Supercomputing Center, scrie The Guardian. Studiile au legat secetele din Marea Mediterană cu urgența climatică prin schimbări în circulația atmosferică, în același timp în care creșterea temperaturii globale a încălzit puternic regiunea, subliniază acesta.

Asta înseamnă mai multă energie, mai mulți vapori de apă, mai multă instabilitate – toate ingredientele alimentează furtunile terifiante atunci când condițiile atmosferice sunt favorabile”, a spus el. „Marea Mediterană este o bombă cu ceas în zilele noastre.”

Spania – împreună cu Portugalia, Italia și Grecia – suportă deja realitatea dură a ceea ce experții în climă numesc pericole compuse și impacturi în cascadă. Valurile de căldură transformă pădurile în butoaie cu pulbere, declanșând incendii mortale care sufocă orașele cu fum. Secetele usucă solul și împiedică pământul să absoarbă apa atunci când cad ploi abundente. Rezervele limitate de apă, care au forțat deja orașe precum Barcelona să adopte restricții de urgență, lasă fermele și afacerile cu o amortizare financiară mai mică pentru a supraviețui următorului șoc.

Daunele pe care schimbarea climei le face sudului Europei arată cele mai uimitoare cifre privind mortalitatea din cauza căldurii. Marți, cercetătorii de la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona au descoperit că schimbările climatice au fost în spatele a mai mult de jumătate dintre cele 68.000 de decese provocate de căldură în timpul verii europene arzătoare a anului 2022. Numărul deceselor cauzat de căldură – care a fost de aproximativ 10 ori mai mare decât numărul de oameni uciși în Europa în acel an – a fost cel mai mare în Grecia, Italia, Spania și Portugalia.

Inundațiile din Spania prevestesc ce se va întâmpla în curând în Europa

Oamenii de știință spun că vremea violentă care lovește Spania și vecinii săi este un prevestitor a ceea ce restul Europei poate aștepta în curând. Un sondaj realizat de Eurobarometru din mai a constatat că 61% dintre spanioli sunt „în totalitate de acord” că problemele de mediu au un efect direct asupra vieții lor de zi cu zi. Cifra este aproape dublă față de media UE și este în urma doar a Maltei și Ciprului. Țările nord-europene au avut o pondere mult mai mare de oameni care doar „tind să fie de acord”.

Expunerea la evenimente meteorologice violente, cum ar fi inundațiile din Spania, poate stimula sprijinul pentru acțiunile climatice, dar experții avertizează împotriva exagerării efectului. Sondajele de după incendiile devastatoare din Australia din 2019 au constatat că oamenii care au negat legătura științifică cu schimbările climatice au fost „nemișcați” de experiența personală a incendiului, deși sprijinul general pentru acțiunea climatică a fost mai mare în rândul celor afectați. Un studiu recent din Regatul Unit a constatat că expunerea la inundații și valuri de căldură a crescut acceptarea științei climatice, în special în rândul alegătorilor de dreapta și a celor sceptici la climă, dar a avut un impact neglijabil asupra comportamentului de mediu al oamenilor.

Experții în climă spun că inundațiile ar trebui să servească drept memento pentru a reduce poluarea care duce la încălzirea planetei și pentru a îmbunătăți sistemele de avertizare timpurie și planurile de răspuns rapid.

Ploaia violentă din Spania vine la o lună după ce inundații mortale au lovit Europa centrală, vestul Africii și Asia de sud-est și cu două săptămâni înainte ca diplomații să se întâlnească pentru summitul climatic Cop29 al ONU din Azerbaidjan.

Consecințele tragice ale acestui eveniment arată că avem un drum lung de parcurs”, a spus Liz Stephens, om de știință privind riscurile climatice la Universitatea din Reading. „Oamenii nu ar trebui să moară din cauza acestor tipuri de evenimente meteorologice prognozate în țările în care au resursele pentru a face mai mult.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Indian Billionaire Adani Charged in US With Bribery - 21 Nov 2024
Al doilea bogătaș al Indiei, inculpat în SUA pentru fraudă și o mită de 250 de milioane de dolari
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Alec Baldwin, atacat dur de mama Halynei Hutchins, înainte de premiera „Rust”: „Am vrut să văd munca fiicei...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...