„Nu stă în picioare, cum n-a stat nici în SUA, cu cât mai mult în Franța vorbim de o derogare care se ia doar pe perioada cât va fi aplicată legislația specială, de urgență. Ea a fost prelungită, va dura trei luni de zile. Ce se va întâmpla după aceea e mai greu de prevăzut. Deja societatea civilă franceză s-a mobilizat, Liga Drepturilor Omului, organizație care a influențat guvernarea vreme de mai bine de 100 de ani în Franța, a protestat deja împotriva acestei tendințe printr-o scrisoare care a fost semnată de mai multe organizații franceze și internaționale. Este, deci, o sensibilitate care a crescut”, a spus Cristian Pîrvulescu.
El a explicat și contextul în care au fost luate aceste măsuri: în 6 și 13 decembrie în Franța vor avea loc alegeri regionale. Înainte de atentatele din 13 noiembrie, socialiștii se aflau pe locul al treilea, la mare distanță de republicani și Frontul Național.
După atentate, „imaginea președintelui, imaginea autorităților s-a îmbunătățit datorită implicării sale – astăzi este la Moscova, face turnee dl Hollande – și, în condițiile acestea, cred că autoritățile franceze, din pragmatism electoral, folosesc această tendință. Nu sunt încă convins – sper că nu vorbim de o situație ca cea din Statele Unite ale Americii, pentru că acolo consecințele se simt încă și astăzi, iar drepturile și libertățile cetățenești sunt încă afectate”, mai spune Cristian Pîrvulescu.