Un expert ONU în drepturile omului a cerut ţărilor să ia măsuri extraordinare pentru a se asigura că toate persoanele dispun de o locuinţă adecvată în timpul pandemiei de coronavirus şi că acest lucru reprezintă o „chestiune de viaţă şi de moarte", informează Agerpres.
„Locuinţa a devenit prima linie de apărare împotriva coronavirusului. Locuinţa a fost rareori atât de mult o problemă de viaţă şi de moarte”, a declarat raportorul special al ONU privind condiţiile de locuit adecvate, Leilani Farha.
Această expertă independentă, care, deşi este mandatată de ONU, nu vorbeşte în numele organizaţiei, a cerut ţărilor să ia măsuri urgente pentru a preveni ca unele persoane să se trezească fără adăpost, fiind defavorizate în faţa coronavirusului, în timp ce mai multe ţări au instituit izolarea la domiciliu a populaţiei.
„Sunt profund preocupată de două grupuri de oameni: cei care trăiesc în centre de urgenţă, în refugii pentru oamenii străzii şi adăposturi provizorii, şi cei care se confruntă cu pierderea locurilor de muncă şi dificultăţi economice care ar putea duce la datorii ipotecare şi la chirii şi evacuări”, a explicat ea.
Potrivit expertei, circa 1,8 miliarde de persoane din lume sunt fără adăpost sau în locuinţe inadecvate, adeseori suprapopulate, fără acces la apă şi fără sisteme de canalizare.
Această situaţie le face deosebit de vulnerabile la virus, deoarece astfel de persoane suferă adeseori de multiple probleme de sănătate.
Editor web: M.L.