Liniștea Antarcticii, tulburată de un caz de tentativă de omor între cercetători

Data publicării:
Bellingshausen_wiki
Baza Bellinghausen din Antarctica Foto: wikipedia.org

Ce se întâmplă când are loc o tentativă de omor într-o stație de cercetare din Antarctica, la sute de kilometri de civilizație? Este ceea ce s-a petrecut la începutul lunii octombrie, la baza rusă de cercetare Bellinghausen, situată în sud-vestul insulei King George. Baza funcționează din 1968 și ține de Institutul rus pentru Cercetări în Antarctica și Arctica.

Bellingshausen_wiki
Baza Bellinghausen din Antarctica a fost scena unei tentative de omor Foto: wikipedia.org

La începutul lunii octombrie, un om de știință rus și-a înjunghiat unul dintre colegi la baza Bellinghausen, din Antarctica. Agresorul a petrecut apoi zece zile la izolare într-o biserică, până când a fost trimis în Rusia. Incidentul a avut loc în cantina bazei, a relatat agenția rusă de presă Interfax. Un cercetător rus, Serghei Savițki, și-a înjunghiat un coleg. Detaliile acestui caz nu sunt pe deplin cunoscute, dar se pare că cei doi, care locuiau în baza rusă de șase luni - în condițiile iernii din Antarctica, izolați de lume și în întuneric total -, se certau adesea. 

Tenisunea între ei ar fi crescut și mai mult în 9 octombrie, atunci când victima, Oleg Beloguzov, i-ar fi propus lui Savițki să danseze pe masă în cantină contra unei sume de bani, a relatat site-ul american Motherboard, care a corespondat prin e-mail cu Aleksandr Klepikov, șeful stației. Acela a fost momentul în care Savițki, care era în stare avansată de ebrietate, și-ar fi înjunghiat de mai multe ori colegul. 

Izolare la biserică

Cercetătorul rănit a fost dus cât mai repede posibil la cel mai apropiat spital, un spital militar din sudul statului Chile. A supraviețuit. În ceea ce-l privește pe Savițki, omul de știință s-a predat șefului bazei Bellinghausen. Însă cum să plasezi în detenție un om într-o bază științifică de la celălalt capăt al lumii, în Antarctica, unde nu există nici închisoare, nici tribunale, nici poliție?

Odată cu semnarea Tratatului pentru Antarctica, în 1959, inițiat de SUA și URSS, s-a convenit că o persoană care comite o crimă în acest loc se supune legilor care sunt în vigoare în țara sa de origine.

Cum în bază nu exista o cameră de izolare, suspectul a rămas zece zile într-o biserică ortodoxă din apropierea bazei. 

King_George_biserica antarctica_Bellingshausen_Station
Biserica ortodoxă din Antarctica a ținut loc de închisoare Foto: wikimedia commons

Prin urmare, în așteptarea întoarcerii în Rusia, Savițki și-a petrecut zece zile în Biserica Sfânta Treime, o bisericuță din lemn, ortodoxă, construită în 2004 pe vârful unui deal de pe insula King George, în apropiere de baza Bellinghausen.  A stat acolo cu preoții care slujesc la biserică până când a venit avionul care l-a dus la Sankt Petersburg. Ajuns în Rusia, la 20 octombrie, cercetătorul a fost plasat în arest la domiciliu și a fost pus sub acuzare pentru tentativă de omor de un tribunal local.

Încăierare cu ciocane

Dacă sunt, totuși, rare crimele în Antarctica, locul de la capătul lumii a fost scena unor incidente destul de grave. Izolarea și condițiile extreme de trai pot genera un anume stres asupra echipelor, în ciuda faptului că cercetătorii sunt supuși unor teste psihologice înainte de pleca în misiuni de acest gen. 

În mai 2000, un cercetător australian, Rodney Marks, s-a plâns de probleme respiratorii medicului de la baza Amundsen-Scott. A decedat brusc, în urma unui stop cardiac, la puțin timp după aceea. Autopsia a relevat că a murit din cauza otrăvirii cu metanol. Accident sau crimă? Ancheta n-a putut stabili.

În 1996, FBI a trebuit să-și trimită agenții la stația McMurdo din cauza unei încăierări între bucătari. Doi bărbați s-au bătut cu ciocanele și au rănit un al treilea. 

În același an, 15 persoane s-au revoltat la baza australiană Casey. A fost trimis de urgență un mediator până când s-a reușit înlocuirea personalului.

În 1984, medicul de pe stația argentiniană Almirante Brown, nemaisuportând izolarea pe timp de iarnă și excedat de misiunile sale, prelungite pe termen nedefinit, în ciuda voinței sale, a forțat evacuarea sa și a întregii echipe... incendiind baza. De atunci, stația nu mai este folosită decât în timpul verii australe.

Circulă și alte istorii, mai vechi. În anii 1950, la baza australiană Mawson, un cercetător ar fi devenit atât de violent și agresiv, încât a fost încuiat luni e zile într-o rezervă. Numai medicul se putea apropia fără să fie în pericol. 

Și o ultimă poveste: Peter Suedfeld, psiholog la Universitatea din Columbia Britanică, autor al unor lucrări despre stresul în condiții extreme, povestește cum în anii 1960, la stația rusă Vostok, o partidă de șah a degenerat. Nesuportând ideea că a pierdut, un cercetător și-ar fi ucis adversarul cu un topor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...