Letonia a terminat de plătit datoriile pe care le avea către Fondul Monetar Internaţional în decembrie 2012, cu aproape trei ani înainte de termen. Statul baltic a pierdut 20 la sută din Produsul Intern Brut în urma crizei financiare din 2008-2009, dar a reuşit să-şi revină. Anul trecut, economia letonă a crescut cu 5 la sută din PIB. Pentru anul acesta, deficitul bugetar al ţării este prevăzut la 1,4% din PIB, faţă de 9,8% în 2009.
Acum, Letonia este una dintre economiile cu cel mai ridicat ritm de creştere din Uniunea Europeană. Dar guvernul de la Riga continuă măsurile de austeritate la un nivel care sperie chiar şi FMI. Guvernul leton a redus, începând cu 1 ianuarie, venitul minim garantat, potrivit Bloomberg. Măsura a fost criticată de FMI, care consideră că reducerea ar putea afecta mecanismele de siguranţă socială.
Rata şomajului s-a triplat
Guvernul de la Riga spune că aceste decizii sunt menite să împingă letonii în câmpul muncii, în condiţiile în care tot mai mulţi oameni cer bani de la stat. FMI se opune însă înăspririi măsurilor de austeritate, susţinând că societăţile cu inechități sociale tind să crească mai încet pe termen mediu şi lung. Pentru moment, cifrele par să arate un succes al măsurilor guvernului leton.
Pe de altă parte, inechitatea socială şi discrepanțele dintre săraci și bogați se află la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, iar şomajul s-a triplat. Aproximativ o treime dintre letoni au avut lipsuri materiale severe în 2011, în creştere faţă de cele 20 de procente înregistrate în 2008. Letonia are o rată a şomajului de 13,5%, adică de peste două ori mai mare faţă de nivelul raportat înainte criză şi cu mult peste nivelul mediu din Uniunea Europeană.