Lacurile din Elveția, adevărate bombe cu ceas. Autoritățile oferă premii în bani pentru a scăpa de muniția aruncată de armată în ape

Data publicării:
lac elvețian cu steagul elveției
4.500 de tone de muniții sunt în apele Lacului Neuchatel. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Turiștii se bucură de frumusețea lacurilor elvețiene, cum ar fi Lacul celor Patru Cantoane, Thun sau Neuchatel, dar puțini știu ce se află în adâncuri. Ani de zile, armata elvețiană a folosit aceste lacuri ca depozite pentru muniții. Acum, departamentul elvețian de apărare oferă premii în bani pentru cea mai bună idee de a le scoate din ape.

Ani de zile, armata elvețiană a folosit lacurile ca depozite pentru muniții vechi, crezând că ar putea fi păstrate în siguranță acolo. Numai în Lacul celor Patru Cantoane există aproximativ 3.300 de tone de muniție și 4.500 de tone sunt în apele Neuchatel, pe care forțele aeriene elvețiene le-au folosit la practicarea bombardamentelor până în 2021, scrie BBC.

Unele muniții se află la adâncimi de 150 până la 220 de metri, dar altele din Lacul Neuchatel sunt la doar șase sau șapte metri sub suprafață.

Acum, departamentul elvețian de apărare oferă 50.000 de franci în premii în bani pentru cea mai bună idee de a scoate munițiile din ape.

Cele mai bune trei idei pentru o soluție sigură și ecologică pentru recuperarea munițiilor vor împărți premiul, dar operațiunea este de așteptat să coste miliarde.

Faptul că atât de mult armament a fost aruncat în lacurile elvețiene - Brienz fiind un altul dintre ele - este cunoscut de zeci de ani, iar oamenii au început să-și pună întrebări legate de siguranța lor doar recent.

Geologul elvețian pensionar Marcos Buser, care a consiliat guvernul pe această temă, a scris o lucrare de cercetare în urmă cu zece ani în care avertizează despre pericolele acestui mod de a depozita muniții.

Munițiile prezintă două riscuri, a spus el. În primul rând, în ciuda faptului că sunt sub apă, există încă riscul de explozie, deoarece în multe cazuri „armata nu a scos siguranțele înainte de a arunca muniția”.

Apoi există contaminarea apei și a solului - există o șansă reală ca TNT extrem de toxic să polueze apa lacului.

Guvernul elvețian recunoaște că factori precum vizibilitatea slabă, fierul magnetic și greutățile individuale ale muniției „reprezintă provocări majore pentru recuperarea ecologică a muniției”.

O evaluare a posibilelor tehnici de recuperare în 2005 a arătat că toate soluțiile propuse pentru recuperarea muniției prezentau riscuri severe pentru ecosistemele sensibile ale lacurilor.

Practica aruncării muniției în lacuri era considerată sigură

Nu este prima dată când armata Elveției pare oarecum neglijentă cu munițiile sale.

În satul alpin Mitholz a fost o explozie masivă în 1947, când 3.000 de tone de muniție stocate de armata în muntele cu vedere la sat au explodat.

Nouă persoane au fost ucise, iar satul a fost distrus. Explozia a fost auzită chiar și la 160 de kilometri distanță, în Zurich.

În urmă cu trei ani, armata a dezvăluit că 3.500 de tone de muniție neexplodată, rămasă încă îngropată în munte, nu sunt în siguranță până la urmă și au spus că vor fi îndepărtate.

Pentru locuitorii lui Mitholz, asta însemna să plece de acasă timp de un deceniu, cât ar putea dura operațiunea de curățare.

Au existat, de asemenea, scandaluri cu privire la strategia de apărare neutră a Elveției din Războiul Rece de a-și exploata podurile și tunelurile împotriva unei invazii. Unele poduri au trebuit să fie deminate rapid, deoarece vehiculele grele moderne de marfă riscau să declanșeze o explozie.

Satul liniștit elvețian care se confruntă cu o bombă cu ceas

În 2001, 11 persoane au murit în tunelul Gotthard, una dintre rutele cheie de transport nord-sud ale Europei, când a izbucnit un incendiu în urma unei coliziuni între două camioane.

Cantități mari de explozibili - care nu au fost implicați în incendiu - au fost încă depozitate într-un loc aproape de gura tunelului și după ce pompierii au stins focul cu succes, a sosit armata, cu echipament de eliminare a bombelor.

Și în această săptămână, armata a dezvăluit că numărul civililor care au găsit mine sau muniții neexplodate în mediul rural elvețian a crescut cu 12% anul trecut (în 2022).

Chiar și pe ghețari, care acum se topesc pe fondul impactului schimbărilor climatice, gheața dezvăluie muniție uzată și încă explozibilă rămasă de la antrenamente care au avut loc cu zeci de ani în urmă.

Este o moștenire a strategiei de apărare a „neutrității armate” a Elveției - menținerea unei armate mari (toți bărbații elvețieni sunt obligați să facă serviciul militar) care își antrenează trupele aproape în întregime într-o țară dens populată.

Scoaterea muniției din lacuri va costa miliarde

Sarcina de a elimina muniția din lacurile Elveției este de așteptat să fie una care se va întinde mult timp și va fi complicată. Dar, mai întâi, cineva trebuie să vină cu un plan viabil despre cum se facă acest lucru.

În timp ce unii se plâng că armata ar fi trebuit să se gândească la asta, sfatul geologilor către militari a fost că practica era sigură. Acum, se caută soluții. În urma apelului departamentului elvețian de apărare, publicul își poate depune ideile până în februarie anul viitor, când vor fi analizate de un juriu de experți.

Cei trei câștigători vor fi anunțați în aprilie anul viitor.

Nu este planificată implementarea imediată a intrărilor depuse, dar acestea ar putea servi drept bază pentru clarificări suplimentare sau pentru lansarea proiectelor de cercetare”, transmit autoritățile.

Buser sugerează să apeleze la Regatul Unit, Norvegia sau Danemarca pentru sfaturi, având în vedere experiența lor în scoaterea epavelor din timpul războiului care conțin arme neexplodate.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un avion militar american s-a prăbușit cu patru bombe nucleare la bord, acum 56 de ani, în Groenlanda
Digi FM
Ce a pățit directorul Țiriac Open la prima întâlnire cu magnatul român, după ce a întârziat 20 de minute
Pro FM
Alexandru Ciucu, reacție dură după ce Alina Sorescu a spus că nu le lasă pe fiicele lor la concertele ei: „Nu...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Spitalul-model de provincie care a atras medici prin investițiile și facilitățile oferite. De la închidere...
Newsweek
Care pensionari iau sute de lei în plus la pensie ca ajutor de încălzire? Cum se dau banii
Digi FM
Colecție de meme-uri, după gogomănia spusă de Trump despre migranți: “Mănâncă pisici și câini, mănâncă...
Digi World
Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor: "Copiii încă...
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
Cum arată Fran Drescher, spumoasa bonă din "Dădaca", la 67 de ani. Zâmbetul cuceritor și licărul din privire...
UTV
(VIDEO) Dinu Maxer primeste 'fasole' in loc de desert la un restaurant de lux. Internautii l-au corectat...