FOTO: MEDIAFAX
Inspectorii au recomandat deja Consiliuliului de Securitate ONU să reclame la Curtea Penală Internaţională regimul de la Phenian. În raportul pe baza căruia s-a făcut recomandarea, există inclusiv o paralelă extrem de dură între Coreea de Nord şi Germania nazistă. Inspectorii compară execuțiile politice de la Phenian cu atrocităţile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
O analiză atât de critică nu putea fi ignorată de regimul de la Phenian care deja a reacţionat spunând că raportul ONU se bazează pe informaţii false, fabricate de inamicii Coreei de Nord.
Kim Jong-un şi acoliţii săi sunt suspectaţi de comisia ONU că au ordonat torturarea sistematică, înfometarea şi uciderea în masă a oamenilor închişi în lagărele de muncă.
Raportul ONU stabileşte că drepturile omului au fost încălcate sistematic în Coreea de Nord, iar în numeroase cazuri acestea constituie chiar crime împotriva umanităţii. Potrivit documentului, liderul de la Phenian poartă o mare parte din responsabilitate.
„La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, mulţi oameni au spus: Dacă am fi ştiut de crimele din statele forţelor ostile... Acum, comunitatea internaţională ştie. Nu va exista posibilitatea unor scuze, în cazul unei inacţiuni, spunând nu ştiam. Ştim!”, a declarat Michael Kirby, președintele comisiei ONU.
Atrocitățile regimului de la Phenian
Potrivit ONU, sute de mii de deţinuţi politici au murit în lagăre, în ultimii 50 de ani, eliminaţi gradual prin înfometare, muncă forţată, execuţii, tortură şi violuri. Informaţiile sunt susţinute de mărturiile unor foşti deţinuţi nord-coreeni.
„Este un loc (n. red: lagărul Yodok) care îţi face părul să se zbârlească. Niciun cuvânt nu vă poate ajuta să înţelegeţi cum este acest loc”, a declarat Kim Young Soon, fostă deţinută nord-coreeană.
„Oamenii erau atât de înfometaţi, încât mâncau orice, de la mâncare de câini la hrană pentru bovine şi boabe de fasole căzute pe jos”, a povestit și Jiryun Park, fostă deţinută nord-coreeană.
Alţi deţinuţi care au reuşit să fugă din lagărele comuniste şi să se refugieze în Coreea de Sud au relatat despre metodele de exterminare folosite. Deţinutul era pus să-şi sape propriul mormânt. După aceea, el era pus să stea cu faţa la groapă. Deţinutul stătea acolo, în faţa mormântului şi nu putea să vadă ce se petrecea în spatele său.
Raportul ONU a mai stabilit că, între 80 şi 120 de mii de deţinuţi politici se află în prezent în lagărele din Coreea de Nord.