Jurnalistul american Evan Gershkovich, despre care Rusia spune că este un spion CIA, și-a petrecut ultimul an într-o închisoare din Moscova. Acum va fi judecat pentru spionaj și riscă până la 20 de ani de închisoare, dacă nu este salvat printr-un schimb de prizonieri de ultim moment. Procesul începe miercuri.
Războiul Rusiei în Ucraina se desfășura de aproximativ un an când Evan Gershkovich a sosit la Ekaterinburg, la poalele Munților Urali, pe 29 martie 2023. El a mers acolo pentru a documenta o poveste despre infamul Grup Wagner și metodele lor de recrutare și pentru a afla ce cred rușii despre unitatea de mercenari, notează DW.
Ekaterinburg este, de asemenea, locul unde se află sediul Uralvagonzavod, o mare companie rusă de apărare care, printre altele, produce tancuri care sunt trimise pe frontul din Ucraina. Este acesta motivul pentru care Gershkovich s-a dus de fapt acolo, la aproximativ 1.800 de kilometri est de Moscova? Răspunsul este încă neclar. Ceea ce este clar, însă, este că vizitarea acestui oraș îi va pecetlui soarta.
Forțele de securitate ruse l-au reținut pe Gershkovich și l-au acuzat că spionează pentru SUA. Mai precis, ei au susținut că a fost trimis de CIA pentru a culege informații confidențiale despre fabricarea și repararea echipamentelor militare. Arestarea sa a reprezentat prima acțiune de acest tip, de la sfârșitul Războiului Rece.
Gershkovich a fost transferat la închisoarea Lefortovo din Moscova. Fost un centru de tortură pentru agenția de securitate sovietică KGB, astăzi servește drept centru de detenție preventivă. El a fost reținut acolo încă de la arestare. Abia acum, la aproape 15 luni după ce a fost reținut pentru prima dată, procesul lui cu ușile închise este programat să înceapă. Prima zi de judecat este miercuri.
Gershkovich a crescut în două lumi
Gershkovich, 32 de ani, locuia și lucra în Rusia din 2017, mai întâi ca reporter pentru The Moscow Times, apoi pentru agenția de presă AFP. În 2022, a început să facă reportaje pentru The Wall Street Journal din statele post-sovietice.
Gershkovich s-a născut la New York din părinți imigranți evrei, dar rădăcinile familiei sale se află în Ucraina. Multe dintre rudele sale au fost ucise în timpul Holocaustului, iar familia sa a suferit și de discriminare antisemită în timpul erei sovietice, ceea ce i-a determinat pe părinții săi să emigreze în SUA în 1979.
Gershkovich este bilingv, vorbind atât engleză, cât și rusă de la o vârstă fragedă. La 20 de ani, a decis să se mute în Rusia. El și-a făcut rapid un nume prin relatarea poveștilor care au oferit o perspectivă profundă asupra culturii și societății ruse.
După ce trupele ruse au mărșăluit în Ucraina în februarie 2022, mediul de lucru pentru jurnaliștii străini a devenit din ce în ce mai dificil. Cu toate acestea, Gershkovich a decis să rămână în țară și să continue să transmită pentru The Wall Street Journal, fiind conștient de pericolul cu care se confrunta.
Mai mulți cetățeni americani sunt reținuți în Rusia
Gershkovich a negat toate acuzațiile aduse împotriva lui, dar, în cel mai rău caz, jurnalistul american ar putea să petreacă 20 de ani după gratii.
Gershkovich nu este singurul american deținut în prezent în Rusia; aproximativ o duzină de cetățeni americani sunt reținuți în închisorile rusești. Washingtonul a acuzat Moscova că îi folosește ca monedă de schimb pentru a face eforturi pentru eliberarea rușilor închiși în SUA. SUA și-au avertizat în mod repetat cetățenii să părăsească Rusia din 2022.
Cel mai cunoscut cetățean american aflat în custodia Rusiei este Paul Whelan. Fostul pușcaș marin în vârstă de 54 de ani lucra pentru un furnizor de automobile din SUA când a fost arestat. În prezent, el ispășește o pedeapsă de 16 ani de închisoare.
Procesul lui Ksenia Karelina, dublu cetățean ruso-american, a început pe 20 iunie la Ekaterinburg. În 2022, tânăra de 32 de ani a donat 50 de dolari (47 de euro) unei organizații ucrainene care a sprijinit armata ucraineană. Ea riscă până la 20 de ani de închisoare.
Cu doar câteva zile în urmă, un alt soldat american a fost condamnat la trei ani și nouă luni de închisoare. Acesta ar fi vizitat o rusoaică în Vladivostok pe care o întâlnise în timp ce slujea în Coreea de Sud. Soldatul este acuzat că a atacat-o fizic pe femeie și a furat 10.000 de ruble (105 EUR).
Un schimb de prizonieri Rusia-SUA ar putea să îl salveze
Cazul jucătoarei americane de baschet Brittney Griner a atras o atenție deosebită. Ea a fost arestată cu puțin timp înainte de invadarea Ucrainei pe presupuse încălcări legate de droguri și condamnată la nouă ani de închisoare. Ea avea în bagaj 0,7 grame de ulei de canabis care i-a fost prescris de către un medic american pentru gestionarea durerii. Griner a fost eliberată în decembrie 2022 în schimbul celebrului traficant de arme rus Viktor Bout, care fusese închis în SUA.
Un astfel de schimb poate fi și ultima speranță pentru Gershkovich. După arestarea sa în martie 2023, presa americană a început să speculeze că a fost o mișcare de represalii a rușilor; cu doar cinci zile mai devreme, SUA îl acuzase pe rusul Serghei Cerkasov de spionaj.
Președintele rus Vladimir Putin a confirmat la începutul lunii iunie că Moscova și Washington au purtat discuții intense, în culise, despre un posibil schimb de prizonieri.
„Mingea este în terenul Statelor Unite”, a declarat adjunctul ministrului de externe al lui Putin, Serghei Ryabkov, pentru agenția de presă de stat rusă Tass. „Așteptăm să răspundă ideilor care le-au fost prezentate”.
Într-un interviu cu postul american de televiziune ABC News în martie, părinții lui Gershkovich au declarat că sunt bucuroși să audă că ambele guverne și-au declarat disponibilitatea de a negocia.
„Cred că dacă lași pesimismul să pătrundă... jocul s-a terminat”, a spus mama lui Gershkovich, Ella Milman.
Editor : M.I.