Conducerea universității, implicată fără voia ei în scandal, a cerut ca postul să nu difuzeze documentarul respectiv, dar solicitarea a fost ignorată, aşa că filmul va fi difuzat chiar astăzi.
Studenţii de la London School of Economics au vizitat Coreea de Nord luna trecută. Tinerilor li s-a spus că îi va însoți și un jurnalist.
„Studenții nu au fost informați asupra lucrurilor ce urmau să aibă loc. Li se spusese că s-ar putea ca un ziarist să meargă cu ei, dar că va fi un jurnalist din presa scrisă. De fapt, a fost vorba de trei jurnaliști, care au mers acolo pentru a realiza un documentar”, a declarat Alex Peters-Day, secretar general London School of Economics.
Cei trei ziariști, printre care și un fost absolvent al prestigioasei universități, s-au dat drept profesori şi studenți pentru a putea filma în statul comunist. Conducerea universității susține că, în acest mod, viața elevilor a fost pusă în pericol și a cerut BBC să nu difuzeze documentarul respectiv. Postul de televiziune a refuzat cererea.
„Studenților li s-a spus adevărul în momentul în care se apropiau de granița cu Coreea de Nord. Dar, mai presus de orice, încă de la început, încă de când au semnat pentru această excursie, li s-a spus că un jurnalist va merge cu ei”, a subliniat Ceri Thomas, director de programe BBC.
Conducerea London School of Economics susține acum că, prin infiltrarea jurnaliștilor în Coreea de Nord, reputația universității a fost afectată. În plus, acest lucru ar face imposibilă o viitoare vizită în statul comunist.