Junta militară care a preluat puterea în Niger a reținut luni încă trei politicieni de rang înalt, extinzând astfel arestările și sfidând apelurile internaționale de a restabili regimul democratic, relatează Reuters.
Pe măsură ce tulburările de după lovitura de stat se amplifică pe străzi, surse Reuters au declarat că banca centrală a anulat emisiunea de obligațiuni în valoare de 51 de milioane de dolari, care era programată să aibă loc luni. Decizia a fost luată în urma sancțiunilor impuse de state din Africa de Vest, care amenință și cu o intervenție militară.
Uniunea Africană, ONU, Uniunea Europeană și alte puteri au condamnat săptămâna trecută răsturnarea de către junta militară a președintelui ales Mohamed Bazoum. Este a șaptea preluare a puterii de către militari, în mai puțin de trei ani, în Africa de Vest și Centrală.
Lovitura de stat a stârnit temeri cu privire la securitatea regiunii Sahel. Statele Unite, fosta putere colonială Franța și alte state occidentale au trupe în Niger și au colaborat în ultima perioadă cu guvernul care luptă cu Statul Islamic și Al Qaeda.
Îngrijorarea Occidentului față de lovitura de stat este, de asemenea, accentuată de poziția Nigerului ca al patrulea cel mai mare producător de uraniu din lume.
Forțele juntei l-au arestat pe ministrul minelor din guvernul înlăturat, pe șeful partidului de guvernământ și pe ministrul petrolului Mahamane Sani Mahamadou, care este și fiul fostului președinte Issoufou Mahamadou, a declarat Partidul Nigerian pentru Democrație și Socialism (PNDS-Tarayya).
Ministrul de interne, ministrul transporturilor și un deputat au fost deja reținuți, a adăugat acesta.
Citiți și:
Moscova folosește Wagner ca să își clădească un imperiu colonial pe continentul african
Arestările confirmă natura „represivă și dictatorială” a celor care au condus lovitura de stat, a transmis partidul într-un comunicat, în care a cerut cetățenilor să se unească pentru a proteja democrația.
Arestările au fost anunțate la o zi după ce președintele Ciadului, Mahamat Idriss Deby, a sosit în Niger pentru a încerca o mediere între liderii juntei militare și fostul guvernul democratic.
Duminică seara, el a postat primele imagini cu președintele Mohamed Bazoum de după înlăturare de la putere, fotografii în care apare zâmbind și aparent nevătămat. Deby a spus că încearcă să găsească „o soluție pașnică”, fără a da însă mai multe detalii.
Steaguri al Freanței, arse de susținătorii juntei
Duminică, susținătorii juntei au ars steaguri franceze și au incendiat posturile de control ale ambasadei Franței din capitala Niamey.
Junta susține că militari francezi aflați la ambasadă ar fi deschis focul împotriva protestatarilor și ar fi rănit șase oameni.
De asemenea, militarii puciști spun că Franța ar plănui să lanseze o operațiune de eliberare a președintelui Bazoum, și avertizează că acest lucru ar duce la vărsare de sânge și haos.
Lovitura de stat din Niger a urmat altor două care au avut loc în ultimii doi ani în statele vecine Mali și Burkina Faso, toate survenite pe fondul unui val de sentimente anti-franceze. Ambele țări au optat pentru o alianță cu Rusia.
Editor : Liviu Cojan