„Până când cauzele rupturii din relaţiile noastre nu sunt aduse în discuţie, adică agresiunea rusă împotriva Ucrainei, cooperarea practică NATO - Rusia va rămâne suspendată". Declaraţia a fost făcută de secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, într-un interviu pentru Digi24.
Balazs Barabas: În cursul unei întâlniri recente între cele 4 state de la Visegrad şi cancelarul Angela Merkel, ţările V4 au exprimat necesitatea unei armate europene comune. Cancelarul Merkel nu a respins această propunere. Ar putea fi funcţională o asemenea armată pe lângă NATO?
Alexander Vershbow, secretarul general adjunct NATO: Ar trebui să ştiu mai mult detalii pentru că evident, pentru o apărare comună, pentru protecţia graniţelor şi a libertăţii noastre NATO este în mod clar instrumentul numărul 1 pentru securitatea noastră comună. Totodată UE are funcţii importante privind apărarea şi securitatea. Derulează mai multe misiuni militare în regiuni îndepărtate ca Republica Centrafricană şi alte zone. Evident, prin focusul tot mai mare pe securitatea graniţelor, UE are mai multe sarcini pentru întărirea securităţii graniţelor externe ale Uniunii în faţa traficului ilegal de persoane şi contrabanda de diferite produse. Dar cred că trebuie să fim atenţi să nu dublăm funcţii pe care le îndeplineşte deja NATO. Resursele noastre sunt limitate, chiar şi prin majorarea cheltuielor de apărare din anul trecut. Fondurile de euro sunt puţine, cele de dolari la fel, iar dacă NATO poate asigura structura de bază a apărării, atunci nu ar trebui să o slăbim prin dublări inutile.
Balazs Barabas: Am văzut în Turcia mulţi ofiţeri de rang înalt arestaţi sau eliberaţi din funcţie, mulţi dintre ei au cooperat cu NATO. Ce s-a schimbat în relaţia dintre NATO şi Turcia după tentativa de lovitură de stat?
Alexander Vershbow: Până acum cooperarea nostră cu Turcia nu a fost afectată, au fost câteva întreruperi temporare ale anumitor operaţiuni legate de lupta împotriva ISIS, dar acestea s-au rezolvat după câteva zile. În mod clar va fi o reorganizare la nivelul armatei turce, care ar putea avea impact asupra personalului care are legătură cu NATO, dar contăm pe faptul că Turcia rămâne un aliat care a contribuit la Alianţă foarte mult de-a lungul anilor şi împărtăşeşte viziunea noastră asupra ameninţărilor pe care le avem de înfruntat şi ne bazăm pe această cooperare şi în viitor.
Balazs Barabas: Care este în momentul de faţă nivelul de comunicare dintre NATO şi Rusia?
Alexander Vershbow: Avem canalele obişnuite de comunicare, avem şi ambasadorul rus la NATO, pe care îl văd în mod regulat, secretarul general NATO a avut mai multe întâlniri cu ministrul de externe Lavrov, de când a preluat conducerea biroului acum doi ani, iar în acest an am reactivat Consiliul NATO-Rusia, care nu a fost suspendat în mod formal, dar nu mai fusese folosit o vreme. Şi îl folosim pentru a rezolva situaţiile dificile. Am insistat ca pe agenda fiecărei întâlniri să fie crizele din Iran şi Ucraina, încercăm să îi facem pe ruşi să vorbească despre transparenţă şi diminuarea riscului, să ajutăm la diminuarea riscului pe care îl presupun modelele tot mai agresive de exerciţii militare, inclusiv exerciţiile militare bruşte, ca să nu se ajungă la greşeli sau neînţelegeri. Şi mai putem discuta şi despre alte subiecte, dar ceea ce nu putem aduce în discuţie în momentul de faţă este întoarcerea la cooperarea de rutină, procedurile obişnuite, până când cauzele rupturii din relaţiile noastre nu sunt aduse în discuţie, adică agresiunea rusă împotriva Ucrainei, cooperarea noastră practică va rămâne suspendată şi aici intră şi activităţile care ar fi putut avea beneficii comune.