Indignare. Venezuela obține un loc în Consiliul Drepturilor Omului de la ONU

Data publicării:
nicolas maduro
Președintele Veneuzelei, controversatul Nicolas Maduro Foto: Guliver/GettyImages

Venezuela a obţinut joi un loc în cadrul Consiliului Drepturilor Omului (CDO) pentru perioada 2020-2022 în urma alegerilor organizate de Adunarea Generală a ONU, în pofida criticilor din partea organizaţiilor neguvernamentale şi a unor state latino-americane, transmite AFP, citată de Agerpres.

Venezuela a obţinut 105 voturi, în condițiile în care era necesară o majoritate de 97 de voturi din totalul de 193.

Preşedintele Nicolas Maduro a calificat drept o "victorie" alegerea Venezuelei în cadrul CDO, într-un moment în care justiţia de la Caracas a anunţat eliberarea a 24 de opozanţi.

În schimb, liderul opoziţiei Juan Guaido, recunoscut drept preşedinte interimar al Venezuelei de aproximativ 50 de ţări, a apreciat că ONU a permis "dictaturii lui Maduro să ocupe un loc scăldat de sânge". Cu această alegere, Naţiunile Unite "îşi pierd din credibilitate" a declarat presei Guaido.

Cu două locuri prevăzute pentru America Latină, Brazilia a fost cea de-a doua ţară care a obţinut al doilea mandat, cu 153 de voturi. Costa Rica a obţinut doar 96 de voturi.

Ca urmare a încălcării grave a drepturilor omului, constatate de către ONU, "regimul Venezuelei nu este un candidat adecvat pentru CDO", explica în 3 octombrie preşedintele costarican Carlos Alvarado, cu ocazia anunţării candidaturii de ultim moment a ţării sale. "Ar fi inadmisibil să ia parte la CDO cei care au comis încălcări ale drepturilor omului şi crime împotriva umanităţii", a afirmat şi secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, Luis Almagro.

Reacții de indignare

Alegerea Venezuelei reprezintă "o palmă" pentru ţară, dar şi pentru întreaga lume, a reacţionat Philippe Bolopion din partea ONG-ului Human Rights Watch, care a făcut campanie împotriva candidaturii Caracasului alături de aproximativ alte 50 de ONG-uri internaţionale şi venezuelene. "Este descurajant să vezi cum o candidatură cinică pătează credibilitatea CDO", a declarat Bolopion pentru AFP.

La sfârşitul lunii septembrie CDO a decis să creeze un grup de experţi însărcinat cu anchetarea cazurilor de încălcare a drepturilor omului de către Venezuela începând din 2014, o iniţiativă pe care autorităţile de la Caracas au calificat-o drept ostilă.

Cu sediul la Geneva, CDO are responsabilitatea de a întări promovarea şi protecţia drepturilor omului. Aproximativ o treime din cei 47 de membri ai săi este reînnoită anual.

Preluarea mandatului de trei ani de către cei 14 noi membri aleşi joi este prevăzută pentru luna ianuarie 2020.

Cine face parte din Consiliul Drepturilor Omului

Creat în 2006, CDO respectă principiul repartizării geografice, 13 locuri revenind Africii, 13 regiunii Asia-Pacific, 8 Americii Latine şi regiunii Caraibilor, 7 Europei Occidentale şi 6 Europei de Est.

Alături de Venezuela şi Brazilia, joi au mai fost alese următoarele state: Namibia, Libia, Mauritania, Sudan, Germania, Olanda, Armenia, Polonia, Indonezia, Japonia, Coreea de Sud şi Insulele Marshall.

Republica Moldova a ieşit pe locul al treilea în grupul său, la fel ca Irak în cadrul regiunii sale geografice.

CDO îi urmează Comisiei pentru Drepturile Omului, discreditată de discursuri lungi şi partis pris-uri. Cu toate acestea, CDO întâmpină dificultăţi în a reuni statele lumii în jurul obiectului ce vizează apărarea drepturilor omului, iar statele suspectate de abuzuri în domeniu aduc frecvent acuzaţii la adresa anchetatorilor speciali şi a raportorilor desemnaţi, care au sarcina de a investiga regimurile autoritare.

Logica blocurilor şi politizarea marchează activitatea CDO, din care Statele Unite s-au retras în 2018, denunţând atitudinea sa părtinitoare împotriva Israelului. Washingtonul doreşte, de asemenea, excluderea statelor membre care comit încălcari grave ale drepturilor omului cu majoritate simplă, şi nu cu două treimi, precum şi consolidarea procesului de selectare a statelor membre. 

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Bela Karolyi la vânătoarea nebună a lui Ceaușescu: „A continuat să vâneze, deși moartea tocmai...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Alina Sorescu, acuze la adresa fostului soț, cu care se "războiește" pentru fiicele lor: "Încearcă să își...
Film Now
Jennifer Garner, mai fericită ca niciodată alături de John Miller. Fosta soție a lui Ben Affleck, radiantă la...
Adevarul
La ce vârstă ar trebui să renunțați complet la consumul de alcool. Avertismentul unui neurolog
Newsweek
Ministru de Finanțe anunță dezastru: 700.000 pensii NU cresc, pensionari fără pensie de sărbători
Digi FM
Irina Fodor are o siluetă ca trasă prin inel, dar nu face mari eforturi pentru a o păstra. Un preparat nu-i...
Joe Biden şi Xi Jinping
Joe Biden şi Xi Jinping sunt de acord: Deciziile privind armele nucleare trebuie luate de oameni, nu de...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Primele simptome de boală observate de Christina Applegate au fost ignorate chiar de ea. Diagnosticată cu...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului