Armata a anulat toate ceremoniile oficiale, la fel și statele Punjab și Haryana. Sonia Gandhi, președinta Partidului Congresului, aflat la guvernare, a anunțat că nu va sărbători Anul Nou.
Ceremoniile de comemorare au continuat și luni, iar hotelurile, cluburile, centrele de afaceri și diverse vedete de la Bollywood, inclusiv megastarul Amitabh Bachchan, au anunțat, pe rând, că anulează petrecerile sau că le înlocuiesc cu ceremonii mult mai sobre, relatează BBC News.
Fata a murit sâmbătă dimineață, într-un spital din Singapore, unde era tratată pentru rănile grave suferite. Funeraliile au avut loc duminică, la New Delhi.
Tânăra care a murit era studentă la Medicină. Identitatea ei nu a fost dezvăluită. Ea și prietenul ei fuseseră la film. S-au urcat într-un autobuz, dorind să ajungă în partea de sud-vest a orașului. Cei doi aveau o relație și plănuiau să se căsătorească în câteva săptămâni.
Cei șase bărbați arestați la 16 decembrie pentru violul în grup au fost acuzați de crimă. Dacă vor fi găsiți vinovați, riscă pedeapsa cu moartea, sentință care în India rar este pusă în aplicare.
Atacul a generat proteste uriașe prin care populația și-a exprimat furia față de modul în care sunt trate femeile în India și a cerut modificarea legilor referitoare la violența împotriva femeilor.
Protestele au continuat
Protestele au continuat și luni în capitala New Delhi, acolo unde tânăra de 23 de ani a fost victima oribilei agresiuni.
Atrocitatea agresiunii le-a înfiorat atât de mult pe tinerele indience, încât multe dintre ele au spus că nu au niciun chef de a petrece Anul Nou, iar protestatarii au spus că nu vor înceta manifestațiile până nu vor obține schimbarea dorită a legislației.
Între timp, planul autorităților municipale de a lansa o linie telefonică pentru ajutarea femeilor cu probleme a fost amânată, din cauza unei dificultăți tehnice.
Guvernul indian a fost aspru criticat pentru răspunsul „lent și inadecvat” dat față de acest atac atroce.
Potrivit statisticilor, o femeie este violată în capitala indiană la fiecare 14 ore, iar femeile din întreaga țară se plâng că sunt adesea intimidate sexual și supuse violenței.
Oficialii au anunțat o serie de măsuri menite să aducă mai multă siguranță femeilor din oraș – patrule de noapte ale poliției, verificări ale șoferilor de autobuz, interzicerea autobuzelor cu geamuri fumurii sau cu perdele la ferestre.
Mulți protestatari spun însă că femeile sunt tratate ca cetățeni de mâna a doua și că de fapt, pentru a le proteja, este nevoie de o schimbare fundamentală a mentalității și a culturii, schimbare care să fie susținută de lege.