Foto: Gulliver/GettyImages
Conform Huffington Post, mulți tigri trăiesc în case particulare, ca animale de companie, grădini zoologice, circuri sau menajerii amplasate la marginea drumului.
Organizațiile de mediu estimează că populația tigrilor captivi în SUA numără între 5.000 și 10.000 de exemplare, dar cifra exactă rămâne necunoscută. Asta, în timp ce la nivel global există aproximativ 3.200 de feline luate în evidență, în sălbăticie.
În multe cazuri este neclar cine deține animalele și nici nu se știe ce se întâmplă cu acestea după ce mor. Ecologiștii își exprimă îngrijorarea că felinele aflate pe teritoriul Statelor Unite ar putea alimenta traficul ilegal cu animale sau, mai rău, cu părți ale acestora.
La mai multe presiuni ale ONG-urilor americane, agenția guvernamentală „Fish and Wildlife Service” promite că va încerca să modifice regulamentul național care permite clasarea unor specii de tigru ca animale „generice”.
Legea actuală protejează doar specia bengaleză și cea siberiană, iar tot ce nu aparține acestor două categorii, „genericele” - cum sunt numite în lege -, pot fi deținute de oricine.
În SUA, deținerea unui tigru ca animal de companie este legală în 23 de state. Și în aproape toate apar excepții de la lege care permit deținerea felinelor pentru instalațiile de reproducere, grădini zoologice, circuri, sanctuare, în scopuri educaționale și de cercetare științifică.
Cinci state, inclusiv Nevada și Alabama, se pare că „nu au nici un fel de reguli cu privire la păstrarea unui tigru ca animal de companie”, spune TakePart.com.
Noile reglementări vor obliga deținătorii acestor animale să le declare la trecerea dintr-un stat în altul, lucru care va ajuta la identificarea și înregistrarea mai ușoară a tigrilor aflați în captivitate.
Organizația WWF (World Wildlife Fund) a cerut Statelor Unite să ia măsuri suplimentare și să îmbunătățească reglementarea în privința deținerii tigrilor în interiorul granițelor sale și să colaboreze cu alte țări cu populații mari de tigri, în special cu China.