În iulie 2024 au fost cele mai calde două zile înregistrate vreodată. Specialist: Nu am terminat cu recordurile de temperatură

Data actualizării: Data publicării:
soare puternic și imobile înalte în oraș
Specialiștii de la Copernicus atribuie temperaturile ridicate în mare parte emisiilor de gaze cu efect de seră din industriile bazate pe combustibili fosili. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Luna trecută a fost a doua cea mai caldă lună iulie înregistrată pe planetă, iar în ultimele 13 luni, fiecare lună a fost cea mai caldă. Fenomenul a fost alimentat parţial de El Nino, a anunţat, joi, Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice  al Uniunii Europene.

Luna a fost cu 1,48 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) peste referinţa preindustrială din perioada 1850-1990, a precizat Copernicus într-un raport lunar, în timp ce ultimele 12 luni au fost cu 1,64 C peste media preindustrială din cauza schimbărilor climatice.

Luna iulie a marcat, de asemenea, cele mai calde două zile înregistrate vreodată - 22 și 23 iulie.

Copernicus atribuie temperaturile ridicate în mare parte emisiilor de gaze cu efect de seră din industriile bazate pe combustibili fosili şi a remarcat că oceanele care nu sunt afectate în mod normal de El Nino au înregistrat o creştere neobişnuită a temperaturilor.

"Acest El Nino s-a încheiat, dar această magnitudine a creşterii temperaturii globale, imaginea de ansamblu este destul de similară cu cea de acum un an", a declarat pentru Reuters Julien Nicolas, cercetător în domeniul climei la Copernicus.

"Nu am terminat cu recordurile de temperatură care provoacă valuri de căldură ... Ştim că această tendinţă de încălzire pe termen lung poate fi cu un nivel foarte ridicat de încredere legată de impactul uman asupra climei", a adăugat.

Temperaturi peste medie au fost înregistrate în sudul şi estul Europei, vestul Statelor Unite, vestul Canadei, cea mai mare parte a Africii, Orientul Mijlociu, Asia şi estul Antarcticii.

Temperaturi apropiate sau sub medie au fost înregistrate în nord-vestul Europei, vestul Antarcticii, părţi ale Statelor Unite, America de Sud şi Australia.

Luna iulie 2024 a fost, de asemenea, mai ploioasă decât media în nordul Europei şi în sud-estul Turciei, în timp ce avertizările de secetă au persistat în sudul şi estul Europei.

Gheaţa marină arctică a scăzut mai mult decât în 2022 şi 2023, cu 7 % sub medie, deşi nu la fel de grav ca scăderea record de 14 % din 2020.

Gheaţa marină din Antarctica a fost a doua cea mai redusă în iulie, cu 11% sub medie, comparativ cu 15% sub medie în iulie anul trecut.

Temperaturile globale ale mării rămân aproape de niveluri record, luna iulie a acestui an fiind cu numai 0,1 C sub luna iulie a anului trecut, punând capăt unei serii de 12 luni consecutive de noi recorduri.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri