Cristina Buzaşu a învăţat un an la Şcoala de Economie de la Londra. A făcut masteratul în Economie Politică. Ea nu a reuşit să obţină un astfel de împrumut pentru studii, pentru că s-a hotărât prea târziu să studieze în Marea Britanie.
„Aplicaţiile se trimit cam cu un an înaintea anului de studiu. Pentru ciclul licenţă sunt disponibile aşa numitele student loans, împrumuturi pentru studenţi, care pot varia între 6.000 şi 9.000 de lire şi care se rambursează odată ce absolventul reuşeşte să îşi găsească un loc de muncă”, a explicat Cristina.
Perioada maximă de rambursare a unui împrumut de acest fel este de 30 de ani. Reprezentanţii British Council din Bucureşti îşi explică interesul subit al autorităţilor de la Londra pentru situaţia împrumuturilor studenţeşti destinate străinilor, prin faptul că, în ultimii ani, numărul studenţilor români din Marea Britanie a crescut de aproape 12 ori.
„Numărul acesta de 6.000 de studenţi nu este unul foarte mare, dacă îl compari cu ţări cum ar fi Germania, din UE sau China sau Nigeria care au zeci de mii de studenţi în Marea Britanie. Însă ceea ce este impresionant este această creştere din 2005 până în 2011 de 600%”, a declarat Gabriel Ivan, manager de proiect British Council Romania.
Anul acesta, aproximativ 5.500 de români şi bulgari au primit prima tranşă din împrumutul pentru cheltuieli de întreţinere şi mulţi ar putea fi nevoiţi să o returneze. Surse guvernamentale de la Londra susţin că trei sferturi dintre ei nu au reuşit să dovedească faptul că au dreptul la aceste împrumuturi.
Pe de altă parte, toate aceste controale vin într-un moment în care guvernul de la Londra verifică la sânge toate categoriile de beneficii sociale oferite de statul britanic. Controalele au pornit de la faptul că foarte mulţi dintre străinii care trăiesc în Regatul Unit profită de aceste ajutoare, deşi nu au dreptul să le primească.