Americanii vor să afle adevărul despre atacul de la Benghazi. Pe 11 septembrie 2012, un grup de terorişti a atacat misiunea americană din oraşul libian Bengazi, provocând moartea ambasadorului Christopher Stevens şi a altor trei funcţionari. Locul era considerat sigur, iar atacul terorist a ridicat multe semne de întrebare.
Mulţi au arătat cu degetul către Hillary Clinton, şeful diplomaţiei americane. Ea a fost acuzată că a ascuns mai multe detalii ale atacului - care a avut loc în plină campanie electorală - pentru a nu strica şansele de realegere a lui Barack Obama.
„Anumiţi înalţi oficiali ai Departamentului de Stat au demonstrat lipsa abilităţilor de lider şi management necesare pentru misiunea specială”, a declarat în acest context preşedintele comisiei de audieri, Mike Mullen.
Comisia critică dur şi alţi oficiali de la Washington pe care îi acuză de lipsa unui dispozitiv de securitate adaptat situaţiei speciale din teren, lucru care a permis teroriştilor să intre în baza americană cu mitraliere şi aruncătoare de grenade.
Demisii la nivel înalt
Miercuri, trei responsabili ai Departamentului de Stat au demisionat în urma unui raport ce critică departamentul afacerilor externe în ceea ce priveşte breşele de securitate de la consulatul SUA din Benghazi.
Cel mai important nume pe lista demisionarilor este şeful siguranţei diplomatice, forţa ce asigură securitatea tuturor reprezentanţelor americane în străinătate şi a Departamentului de Stat la Washington, Eric Boswell.
Un raport al unui comitet oficial independent publicat marţi seară critică departamentul pentru „eşecuri şi deficienţe la nivelul a două birouri ale Departamentului de Stat ce au condus la instalarea unui dispozitiv de securitate (...) în mare măsură inadecvat pentru a face faţă atacului” de la 11 septembrie.
Atentatul terorist cu explozivi şi arme de război a fost comis de miliţii islamiste.
Comitetul independent care a lucrat la raportul publicat miercuri, denumit Comitetul pentru revizuirea acţiunii guvernamentale, a fost înfiinţat în septembrie de secretarul de stat Hillary Clinton, care a declarat că „îşi asumă responsabilitatea” gestionării consecinţelor atacului de la Benghazi.