Foto: Gulliver/GettyImages
Miliardarul american George Soros reia teza distrugerii Europei. El spune că autoritățile de la Bruxelles și cele naționale se află în ultima fază în care să poată evita devierea într-o zonă necontrolată a crizei refugiaților.
Europa ar trebui să preia câte 300.000 de refugiați pe an și să aloce o sumă anuală de 30 miliarde euro pentru aceștia, scrie George Soros în ultimul număr al revistei Foreign Policy.
Numărul de refugiați este mai mic decât cel avansat în septembrie, de câte un milion de refugiați pe an. Revizuirea la 300.000 de refugiați fusese făcută încă din aprilie, doar că acum suma alocată este încă și mai mare, notează profit.ro.
Era un plan care se impunea, mai scrie Soros, însă înțelegerea cu Turcia devine și mai problematică după eșecul loviturii de stat militare din 15 iulie, care mărește nivelul de incertituine.
Mișcările naționaliste și xenofobe se revigorează pe continent, iar în 2017 sunt alegeri cheie în țări precum Germania, Franța și Olanda. Pentru începutul lunii octombrie a acestui an este programat un referendum pe tema refugiaților în Ungaria, iar Austria are în aceeași zi rejucarea alegerilor prezidențiale cu un candidat al dreptei radicale în prim plan.
„Mai degrabă decât să reziste acestei amenințări, membrii statelor membre ale UE sunt tot mai puțini doritori să colaboreze între ei. (...) Încrederea de care este nevoie pentru cooperare lipsește”, scrie Soros. În opinia sa, ridicarea gardurilor împotriva refugiaților nu doar că va fragmenta Uniunea, dar chiar va vătăma serios economiile europene.
Cele 7 puncte propuse de George Soros:
1. UE și restul lumii ar trebui să preia un număr substanțial de refugiați direct de la țările de la frontiera UE de o manieră sigură și ordonată, care să o facă mai acceptabilă pentru opinia publică decât actuala dezordine.
2. UE trebuie să-și controleze frontierele. Nimic nu alienează și nu sperie mai mult decât scenele de haos.
3. UE trebuie să dezvolte instrumente financiare pentru a furniza fonduri suficiente pentru provocările pe termen lung pe care le are în față.
4. Criza trebuie folosită pentru a se crea mecanisme europene comune de control al frontierelor, determinare a validității cererilor de azil și relocarea refugiaților.
5. Odată ce refugiații sunt acceptați pe teritoriul UE, este nevoie de mecanisme pentru relocarea lor în Europa de o manieră agreată între statele membre.
6. UE, împreună cu comunitatea internațională, trebuie să susțină țările care au pe teritoriul lor mai mulți refugiați de o manieră mai generoasă.
7. Având în vedere îmbătrânirea populației, Europa trebuie, în cele din urmă, să creeze un climat în care migrația economică să fie binevenită.