„Relația cu SUA e extrem de puternică, va căpăta și mai mult contur economic, vom aduce universități americane în România, vom elimina și vizele într-un interval rezonabil. Cred că într-un an jumate-doi ani, dacă ne mișcăm foarte bine, am putea ca înainte de alegerile din 2014 să obținem măcar legislație care să înlesnească deplasările”, a spus Geoană.
„Mă gândesc la relația peste 20 de ani. Când eram ambasador am pus, oarecum, fundațiile acestei relații. Cum va arăta lumea peste 20 de ani și care vor fi interesele americanilor? Nu trebuie să ne culcăm pe o ureche”, a avertizat el.
Citiți și:Mircea Geoană: PDL nu va dispărea, dar se va întoarce la dimensiunea PD de 8-9 la sută din voturi
Ce soluții vede Mircea Geoană pentru reabilitarea României în ochii Europei
Mircea Geoană, despre racolările PNL: Nu le-ar face rău să fie mai atenți
Mircea Geoană recomandă prudență în privința regionalizării
Mircea Geoană a fost întrebat când va fi ales noul ambasador american pentru România. „Din ce știu, există dezbateri dacă să fie un diplomat de carieră sau un reprezentant mai politic, ca în ultimele situații. Cred că lucrurile înclină către un profesionist. Un diplomat de carieră are o anume experiență și echilibru, un reprezentant politic știe mai multe pe acest domeniu, are ușa deschisă oriunde în SUA. Până în vară va fi sigur un ambasador pentru România”, a subliniat Geoană.
„Noul secretar al apărării ar putea veni în România în prima jumătate a acestui an, la Deveselu. Dacă ne vom pune cu toții resursele în aceeași direcție, se impune o vizită a lui Victor Ponta la Washington anul acesta. Nu ascund ambiția de a-l avea pe Barack Obama în România, cred că sunt șanse foarte mari să vină aici, poate la anul, poate după alegerile prezidențiale. Sunt convins că va veni în acest mandat”, a declarat el.