Gay Pride 2013: Marşul a fost paşnic în oraşele europene, dar nu şi la Moscova
Data publicării:
Zeci de mii de parizieni au participat la marşul Gay Pride. Comunitatea de homosexuali din Franţa a sărbătorit prima sa paradă după după legalizarea mariajelor dintre persoane de acelaşi sex, care a avut loc în urmă cu două luni.
În acest context, fostul ministru al culturii, Jack Lang, a proclamat ziua de sâmbătă drept o zi a victoriei: „Sunt foarte fericit pentru că suntem atât de numeroşi astăzi şi sunt fericit şi pentru că am reuşit să ducem la capăt acest angajament de a obţine egalitatea între homosexuali şi heterosexuali. Aşadar, e o zi a victoriei!”
La Londra, sute de membri ai comunităţii homosexuale din Marea Britanie au participat la tradiţionalul marş din centrul oraşului. Tema paradei de anul acesta au fost Dragostea şi Căsătoria. Marşul de aici s-a desfăşurat în condiţiile în care Parlamentul britanic decide luna viitoare asupra unui proiect de lege care ar legaliza mariajele homosexuale.
Dacă în vestul continentului european marşul Gay Pride s-a desfăşurat fără conflicte, parada comunităţii homosexuale din Moscova a fost punctată de conflicte între susţinătorii şi opozanţii minorităţii. Mai mulţi oameni au fost răniţi, iar zeci de persoane au fost arestate.
De altfel, camera inferioară a legislativului rus a adoptat aproape în unanimitate, cu o singură abţinere, un proiect de lege care interzice propaganda în rândul minorilor a pedofiliei, homosexualităţii, bisexualităţii şi transsexualităţii. Practic, dacă legea este adoptată şi de camera superioară a Dumei de stat, va deveni ilegal ca unui copil să i se spună că există homosexualitate.
Paradele Gay Pride au o tradiţie de peste 40 de ani. Prima a fost organizată în Statele Unite, în 1970, iar de atunci 14 ţări din întreaga lume au recunoscut dreptul persoanelor de acelaşi sex de a se căsători.