Preşedintele francez a asigurat că, fără niciun dubiu, Rusia va primi peste trei luni, prima navă de tip Mistral comandată prin contractul încheiat în 2011. Francois Hollande a subliniat că, deocamdată, nu există nicio sancțiune care să îl oblige să renunțe la contractul cu Rusia. În plus, liderul de la Elysee a menţionat că Moscova a plătit pentru această navă militară şi, în caz de neonorare a înţelegerii, Franţa ar trebui să dea înapoi peste un miliard de euro.
„Contractul va fi respectat şi onorat, nu a fost anunţată faza a treia a sancţiunilor sau alte măsuri care să afecteze livrarea, deci contractul merge mai departe”, a declarat Francois Hollande.
Cât despre a doua navă militară prevăzută în contract, Parisul se mai gândeşte şi aşteaptă să vadă cum se vor comporta ruşii. Atitudinea Franţei i-a nemulţumit pe mai mulţi parteneri, între care Letonia şi Marea Britanie, care spun că reacţia Uniunii Europene faţă de Rusia ar trebui să fie unitară şi nealterată de interese naţionale. Mai mulţi politicieni francezi din partidul preşedintelui Francois Hollande au răspuns la criticile britanicilor spunând că numeroşi oligarhi ruşi şi-au găsit adăpost în centrul financiar al Londrei.
Totuşi, luna trecută, şi preşedintele american Barack Obama, i-a sfătuit pe francezi să renunţe la contractul Mistral, în timpul turneului european.
„Recunosc că locurile de muncă sunt importante în Franţa, dar cred ar fi fost mai bine să fi apăsat butonul de "pauză". Dar, preşedintele Hollande a decis altceva”, declara Barack Obama.
Disputa are loc în contextul în care Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei, după tragedia aviatică din Ucraina.