Peste 300.000 de femei, incusiv din România, au primit implanturi de la firma PIP, implanturi care prezintă un risc de rupere de două ori mai mare decât cele produse de alte firme. Zvonuri despre calitatea proastă a implanturilor s-au răspândit în toată lumea, dar oficialităţile medicale din diferite ţări au dat asigurări că acestea nu sunt toxice şi nu prezintă risc de cancer.
Peste 4.000 de femei s-au plâns însă că implanturile s-au rupt. Sute de victime sunt aşteptate să participe la proces, unul dintre cele mai mari din Franţa.
„Astăzi depunem o parte, cea mai mare parte a dosarelor noastre, pentru a arăta hotărârea victimelor, pentru că, din toate clientele pe care le reprezint astăzi, niciuna nu doreşte amânarea procesului”, declarat Philippe Courtois, avocatul reclamantelor.
Acuzaţii pot primi până la cinci ani de închisoare. Reclamantele vor să fie despăgubite cât mai repede.
Patronul şi fondatorul firmei, Jean-Claude Mas, este un fost vânzător ambulant de produse farmaceutice care a reuşit să ajungă al treilea producător mondial de implanturi mamare.
Autorităţile au descoperit că folosea silicon de uz industrial pentru a reduce costurile, ceea ce a condus la lichidarea firmei.
Şi societatea germană de certificare a calităţii TUV Rheinland, care a garantat pentru calitatea implanturilor, este acuzată de distribuitori din şase ţări, printre care şi România. Daunele cerute sunt de 50 de milioane de euro.