Fostul şef al alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a fost arestat din nou, joi, în Japonia, fiind suspectat că a încercat să se îmbogăţească pe cheltuiala Nissan, într-o întorsătură de situaţie despre care presa crede că are legătură cu plăţi făcute unui dealer din Oman, transmite Reuters, preluată de News.ro.
Arestarea, pe care experţii juridici o consideră extrem de neobişnuită pentru o persoană eliberată pe cauţiune, marchează un nou moment dramatic pentru Ghosn. Procurorii din Tokyo au spus că Ghosn a provocat Nissan Motor pierderi de 5 milioane de dolari pe parcursul a doi ani şi jumătate, până în iulie 2018, prin încălcarea obligaţiilor sale legale faţă de companie, obiectivul fiind câştigul său personal. Agenţia de presă Kyodo a relatat că pierderile sunt legate de transferul de fonuri către dealerul din Oman, în contul unei companii deţinute de Ghosn. Agenţia nu a menţionat sursele.
„Arestarea mea în această dimineaţă este scandaloasă şi arbitrară. Este o nouă încercare a unor persoane din Nissan de a mă aduce la tăcere prin inducerea în eroare a procurorilor. De ce m-ar aresta, decât pentru a mă distruge? Nu mă vor distruge! Nu sunt vinovat de acuzaţiile fără temei aduse împotriva mea”, a afirmat Ghosn într-o declaraţie trimisă pe email de un purtător de cuvânt din Statele Unite.
Mai mulți procurori au descins la reşedinţa lui Ghosn, joi dimineaţa, şi i-au cerut să răspundă la întrebări. O dubă argintie despre care se crede că l-a transportat pe Ghosn a părăsit ulterior reşedinţa. Reprezentanţii procuraturii din Tokyo nu au fost disponibili pentru comentarii, iar Nissan a refuzat să comenteze deciziile justiţiei.
Arestarea a avut loc la o zi după ce Ghosn anunţase pe Twitter că va susţine o conferinţă de presă pe 11 aprilie, pentru „a spune adevărul” despre acuzaţiile caee i se aduc.
Carlos Ghosn a fost arestat prima oară la Tokyo în noiembrie, fiind acuzat de nereguli financiare şi abuz de încredere în formă agravantă, pentru neraportarea unor venituri de 82 de milioane de dolari şi transferarea temporară către Nissan a unor pierderi din tranzacţii, în timpul crizei financiare din 2008.
Potrivit legislaţiei japoneze, procurorii vor putea să îl reţină pe Ghosn timp de 22 de zile fără să îl pună oficial sub acuzare. Noua arestare deschide posibilitatea ca Ghosn să fie interogat din nou fără prezenţa avocatului.
La sfârşitul anului trecut, Nissan a extins o investigaţie internă legată de posibile delicte financiare legate de afacerile din Orientul Mijlociu, India și alte regiuni. Nissan şi Renault au anunţat procuratura franceză că au descoperit plăţi suspecte către un partener al Renault-Nissan din Oman, efectuate în perioada în care Ghost era director general al companiilor.
Un purtător de cuvânt al lui Ghosn a declarat că plăţi în valoare de 32 de milioane de dolari, efectuate pe parcursul a nouă ani, au fost recompense pentru firma de Oman care a fost unul dintre cei mai buni dealeri ai Nissan. Aceste plăţi nu au fost coordonate de Ghosn, iar fondurile nu au fost folosite pentru plata unor datorii personale, a spus purtătorul de cuvânt.
Nissan a anunţat anterior că a constatat că filiala sa regională a făcut plăţi îndoielnice de peste 30 de milioane de dolari distribuitorului din Oman, Suhail Bahwan Automobiles (SBA).
Dovezile trimise procuraturii franceze arată că majoritatea banilor au fost transferaţi unei companii libaneze controlată de asociaţi ai lui Ghosn, potrivit surselor.
Board-ul Renault a luat măsuri pentru a anula pensia lui Ghosn în valoare de circa 770.000 de euro pe an.