Fostul papă Benedict al XVI-lea şi-a cerut marţi iertare şi s-a declarat îndurerat pentru abuzurile sexuale asupra copiilor şi greşelile comise în perioada în care şi-a exercitat diferitele funcţii de conducere pe care le-a deţinut în cadrul Bisericii Catolice.
Papa emerit a făcut mărturisirea într-o scrisoare publicată după dezvăluirea raportului privind abuzurile sexuale asupra minorilor în Germania, în care se arată că era la curent cu cazurile a patru preoţi pedofili în vremea în care era arhiepiscop de Munchen.
„Încă o dată, nu pot decât să le exprim tuturor victimelor abuzurilor sexuale ruşinea mea profundă, durerea mea şi dorinţa mea sinceră de a le cere iertare. Am avut o mare responsabilitate în Biserica Catolică”, a subliniat Benedict al XVI-lea în scrisoare, potrivit EFE, preluată de Agerpres.
Joseph Ratzinger, în vârstă de 94 de ani, adaugă în această scrisoare că „durerea mea este imensă pentru abuzurile şi greşelile care au avut loc în timpul mandatului meu în respectivele funcţii” şi asigură că este necesar din partea clerului să aibă loc „un moment de confesiune”.
„În toate întâlnirile noastre cu victimele abuzurilor sexuale comise de preoţi, mai ales în călătoriile mele apostolice, am privit cu ochii mei consecinţele unei vine atât de mari şi am înţeles că noi înşine suntem copleşiţi de această mare vină atunci când o neglijăm şi nu o înfruntăm cu toată decizia şi responsabilitatea, aşa cum s-a întâmplat şi se întâmplă de atâtea ori”, a mărturisit papa emerit.
Raport incriminator
Papa emerit Benedict al XVI-lea a fost aspru criticat într-un raport independent prezentat în Germania, ce a vizat agresiunile sexuale comise asupra unor minori în Arhidieceza de Munchen şi Freising, pe care a condus-o între 1977 şi 1982. El a fost acuzat că nu a întreprins nimic pentru a-i exclude pe cei patru preoţi bănuiţi de violenţe sexuale asupra unor minori.
Avocaţii care au investigat abuzul au contestat afirmaţia lui Benedict conform căreia acesta nu îşi aminteşte să fi participat la o şedinţă din 1980 asupra cazului unui preot bănuit de abuzuri. Ei au susţinut că acest lucru contrazice documentele aflate în posesia lor. Secretarul personal al fostului papă, arhiepiscopul Georg Ganswein, a declarat că Benedict a participat la acea întrevedere, însă omisiunea „a fost rezultatul unei erori în editarea declaraţiei”, care „nu a fost făcută cu rea intenţie”.
„Greșeală neintenționată”
Fostul papă neagă din nou implicarea sa în toate acele cazuri, iar referitor la reuniunea în care s-a decis ca un preot care comisese abuzuri într-o dioceză să fie transferat în altă parte, deşi declarase inţial că nu a participat la acea întrunire, ulterior a rectificat subliniind că a fost vorba de o „eroare”.
„Această greşeală, care din păcate s-a produs, nu a fost intenţionată şi sper să poată fi iertată”, scrie papa emerit, care s-a declarat „profund surprins” că această neglijenţă de redactare a declaraţiei a suscitat îndoieli privind veridicitatea afirmaţiilor sale şi că a ajuns să fie prezentat inclusiv ca „mincinos”, subliniind însă că a primit numeroase mesaje de sprijin şi de rugăciune din partea papei Francisc.
Papa emerit îşi încheie scrisoarea astfel: „Curând mă voi prezenta în faţa Judecătorului definitiv al vieţii mele. Deşi privind în urma mea pot să spun că am multe motive de teamă şi frică, am totuşi sufletul uşor, deoarece cred că bunul Dumnezeu nu este doar un judecător drept, ci şi un prieten şi un frate care a suferit el însuşi pentru lipsurile mele şi, prin urmare, poate fi şi avocatul meu”.
Editor : B.P.