Vizita Papei în Belgia. De Croo a cerut Bisericii Catolice să recunoască abuzurile sexuale comise de clerici și să ia „măsuri concrete”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0912647824
Foto: Profimedia Images

Premierul belgian Alexander De Croo l-a criticat vineri pe Papa Francisc pentru abuzurile sexuale și mușamalizarea acestui fenomen în cadrul Bisericii Catolice, în timpul vizitei de trei zile începută de Suveranul Pontif în Belgia, transmite Deutsche Welle.

De Croo a cerut „măsuri concrete” din partea Bisericii Catolice privind recunoașterea cazurilor din trecut și punerea intereselor victimelor înaintea celor din cadrul instituției.

Discursul lui De Croo a fost unul dintre cele mai dure la adresa Papei în timpul unei călătorii a Suveranului Pontif în străinătate, unde dictatele protocolului diplomatic țin de obicei departe de discursul public expresiile de indignare.

Regele Philippe a avut, de asemenea, cuvinte dure la adresa lui Francisc, cerând Bisericii să lucreze „neîncetat” pentru a-și ispăși crimele.

Scandalul este deosebit de dur în Belgia, unde două decenii de dezvăluiri de abuzuri și de mușamalizări sistematice au afectat credibilitatea Bisericii.

Un documentar în patru episoade în limba flamandă, „Godvergeten” (părăsit de Dumnezeu), a fost difuzat anul trecut pe postul public de radiodifuziune VRT, punând din nou în față istoria îndelungată și bine documentată a abuzurilor și determinând multe victime să vorbească public despre aceste lucruri.

Cuvintele nu sunt suficiente, spune De Croo

„Astăzi, doar cuvintele nu sunt suficiente. Avem nevoie și de măsuri concrete”, a declarat De Croo. „Victimele trebuie să fie auzite. Ele trebuie să fie în centru. Ele au dreptul la adevăr. Infracțiunile trebuie să fie recunoscute”, a spus el în fața unui public format din membri ai familiei regale, oficiali ai bisericii, diplomați și politicieni la Castelul Laeken, reședința regală.

„Când ceva nu merge bine, nu putem accepta mușamalizarea”, a spus el. „Pentru a putea privi în viitor, Biserica trebuie să își recunoască trecutul”.

Papa Francisc, care a aplaudat la finalul discursului lui De Croo, a declarat că Biserica Catolică trebuie să „caute iertarea” pentru „flagelul” abuzurilor sexuale asupra copiilor.

Într-un discurs care a marcat începutul vizitei sale de trei zile în Belgia, Francisc a denunțat „cazurile tragice de abuz asupra copiilor”.

Papa recunoaște „rușinea și umilința”

„Este rușinea și umilința noastră”, a spus suveranul pontif în vârstă de 87 de ani, prezent la reședința regală a Belgiei din Bruxelles, Castelul Laeken. „Biserica trebuie să fie rușinată și trebuie să caute iertare”.

Ulterior, vineri, Francisc urma să se întâlnească la Bruxelles cu un grup de victime ale agresiunilor sexuale comise de clerici. Întâlnirea urma să aibă loc la misiunea diplomatică a Vaticanului și să se desfășoare cu „cea mai mare discreție”, potrivit bisericii belgiene.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri