Papa Francisc a pierdut controlul revoluției sale liberale: „Este cea mai mare criză de la Reforma Protestantă”

Data publicării:
Papa Francisc supărat
Papa Francisc este criticat atât de conservatori, care nu apreciază stilul său mai liberal, cât și de credincioșii progresiști care consideră că reformele sale au fost făcute doar cu jumătăți de măsură. Foto: Shutterstock

Evenimentele care au trimis Biserica Catolică până în pragul unei schisme în toată regula au pornit imediat după ora prânzului. Într-o zi friguroasă de noiembrie, în centrul Berlinului, câteva sute de politicieni, teologi și afaceriști germani catolici s-au înghesuit în marea aulă a Hotelului Titanic Chaussee pentru a finaliza ultimele detalii ale unei reforme foarte ambițioase. Încă de la începutul pontificatului său, Papa Francisc a fost atacat de conservatori care se temeau că a mers prea departe, dar cei care s-au adunat la Berlin se plângeau exact de problema opusă: că nu este destul de liberal, relatează Politico.

În timpul unei ședințe zgomotoase care a durat câteva ore, delegații s-au plâns că Papa Francisc a dezamăgit Biserica Germană în privința unor probleme cheie, precum abuzurile sexuale, căsătoriile între persoane de același sex și drepturile persoanelor transsexuale, pentru care credincioșii germani își doreau cu disperare să se facă progrese.

„Au descoperit, folosind științele umane, că există mai mult de două genuri - și cu toate astea Papa respinge asta”, a spus teologul Andreas Lob-Hudepohl. „Nimeni nu știe unde se duce, mereu se răzgândește. Nu există niciun plan de acțiune, nicio logică.”

„Francisc a fost ales pentru a reînnoi Biserica Catolică”, a spus și Thomas Soding, vicepreședintele Comitetului Central pentru Germanii Catolici, grupul care a descins asupra capitalei germane în noiembrie.

Dar eșecul Papei de a produce orice schimbare semnificativă a lăsat Biserica într-o formă arhaică și neremediată, potrivit lui Soding, care a spus că acest lucru i-a forțat pe germani să încerce să își ia soarta în propriile mâini.

Scholas Occurrentes
„Francisc a fost ales pentru a reînnoi Biserica Catolică.” Foto: Profimedia Images

Ar fi greșit să spunem că Francisc nu a făcut nimic pentru a-și câștiga reputația de revoluționar liberal. De la începutul pontificatului său, Papa Francisc a tulburat apele în ierarhia religioasă intervenind în diverse dezbateri populare, nu doar legate de sexualitate, dar și de economie, imigrație și schimbări climatice.

El a introdus reforme adevărate, inclusiv prin a permite femeilor să ocupe posturi importante din cadrul Sfântului Scaun și a acceptat cu brațele deschise o filozofie tolerantă, declarând chiar că ateii ar putea ajunge în rai.

Întrebat despre preoții gay de reporteri în timp ce se întorcea din prima sa călătorie în străinătate, pontiful a răspuns: „Cine sunt eu să îi judec?”

Revolta progresistă împotriva Papei Francisc nu dă niciun semn de oprire

Dar chiar și în timp ce conservatorii din SUA, Africa și de la Vatican erau furioși din cauza abordării populiste a Papei Francisc, atacurile dreptei politice împotriva autorității sale s-au evaporat.

În schimb, problemele cele mai mari au venit din partea celor care se plâng că reformele liberale ale Papei Francisc au fost făcute doar cu jumătăți de măsură și că nu au produs schimbări la nivel teologic, în timp ce au fost umbrite de scandaluri.

Anul trecut, spre exemplu, o declarație fără precedent care permitea clerului să binecuvânteze cuplurile de același sex a fost diluată după un scandal care a inclus dezbateri religioase despre natura orgasmelor.

La finalul lunii mai, însăși natura liberală a felului în care Papa Francisc a condus Biserica a fost pusă la îndoială după ce au apărut mai multe rapoarte conform cărora ar fi folosit, în discuții private, cuvinte considerate insultătoare la adresa homosexualilor.

„90% din oamenii care părăsesc Biserica spun că sunt supărați în legătură cu abuzul sexual, corupția clerului, spun că sunt supărați pe conducere”, a spus Soding.

Yerevan,,Armenia,-,26,June,2016:,Visit,To,The,First
În ciuda atacurilor conservatorilor, problemele cele mai mari pentru Papa Francisc au venit din partea celor care se plâng că reformele sale liberale nu au produs efectele dorite. Foto: Shutterstock

Pentru o bună parte a anului trecut, problema germană a tulburat apele în sânul Bisericii Catolice, declanșând avertismente cu privire la producerea unei schisme și apeluri la o represiune conservatoare.

Anul trecut, un important arhiepiscop a descris evenimentele din Biserica Germană drept „cea mai mare criză de la Reforma Protestantă”. Cu toate că revolta a fost îmblânzită, ea nu dă niciun semn că se va încheia prea curând.

Unele revoluții sunt pline de foc, furie și cuvinte mari. Revolta progresistă împotriva lui Francisc, însă, are o nuanță mai germană, o reformă administrativă făcută cu atenție și în etape.

Revolta împotriva autorității ecleziastice nu s-a limitat doar la cercurile liberale de la Berlin. Anul acesta, episcopi din Belgia au dezvăluit un „Manifest Sinodal” prin care au cerut multe dintre reformele menționate de germani.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Schimbări la Codul Rutier 2024. Toți românii trebuie să afle noutățile, ce amenzi s-au introdus
Digi FM
O femeie a acceptat să fie legată la ochi și la mâini de un bărbat cunoscut pe o aplicație de întâlniri, ca...
Pro FM
Lidia Buble, surprinsă în timp ce dansa acoperită doar cu un cearșaf. Cum au reacționat fanii: „Te credeam...
Film Now
Emma Roberts spune că tinerele actrițe se confruntă cu prea multe acuzații de nepotism: “De ce nu se ia...
Adevarul
De ce ne e foame în intervalele 10:00 – 11:00 dimineața şi 4:00 – 5:00 după-amiaza. Gustările sănătoase care...
Newsweek
Casa de Pensii cere 3 documente pentru o pensie mare la recalculare. Unde le depui? Până când?
Digi FM
Cât te costă să mănânci la terasa de la mare a lui Rică Răducanu: "Nu avem prețuri foarte mari"
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Cum să eviți un atac de rechin și ce să faci dacă ești mușcat. Nu ar trebui niciodată să porți bijuterii în...
Film Now
Dolph Lundgren, distracție pe o plajă din Italia, cu soția în vârstă de 27 de ani și fiica de 22 de ani. Din...
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...