„La începutul acestei veri, preşedintele (Obama) a aprobat o operaţiune menită să salveze cetăţeni americani răpiţi şi deţinuţi împotriva voinţei lor de către Statul Islamic în Siria", a dezvăluit Lisa Monaco, principala consilieră a preşedintelui Barack Obama în domeniul antiterorismului.
Operaţiunea a eşuat „fiindcă ostaticii nu erau prezenţi” în locul reperat de către serviciile americane de informaţii, a precizat ea într-un comunicat publicat pe site-ul Casei Albe.
La operațiunea americană au participat câteva zeci de comandouri din unitățile de elită precum Delta Force sau Navy SEAL, relatează CNN. Agenții au venit la bordul unor elicoptere, dar nu au putut găsi ostaticii.
Câțiva jihadiști din Statul Islamic au fost uciși în operațiunea forțelor speciale americane. Niciun agent american nu și-a pierdut viața, doar unul a fost rănit ușor. Trupele de la sol au fost protejate tot timpul de avioane de luptă și de supraveghere.
Nici Casa Albă, nici Pentagonul nu precizează identitatea sau numărul ostaticilor vizaţi de această operaţiune.
„Având în vedere faptul că trebuie să protejăm capacităţile operaţionale ale armatei noastre, noi nu vom oferi niciun detaliu”, a declarat Monaco.
Este pentru prima oară de la începutul conflictului, în martie 2011, când Statele Unite dezvăluie efectuarea unei operaţiuni de acest tip în teritoriul sirian, precizează AFP, citată de Mediafax. Pe de altă parte, în urma unei operațiuni a forțelor speciale în Pakistan, SUA l-au eliminat în 2011 pe liderul rețelei al-Qaida, Osama ben Laden
Informaţia este dezvăluită în cea de-a doua zi după difuzarea unei înregistrări video care prezintă decapitarea jurnalistului american James Foley de către membri ai Statului Islamic (SI), o grupare sunnită ultraradicală care a ocupat teritorii vaste în Siria şi în Irak. James Foley a fost răpit în Siria la sfârşitul lui 2012.
În aceeaşi înregistrare, Statul Islamic ameninţă că va mai executa un ostatic american, Steven Sotloff, ca represalii la atacurile aeriene americane care vizează poziţiile sale din nordul Irakului.
Numărul exact al străinilor capturaţi de către jihadişti în Siria şi în Irak este dificil de estimat, întrucât unele familii şi guverne au solicitat presei să nu dezvăluie dispariţia lor, în timp ce situaţia din teren rămâne haotică.
Teroriștii îi avertizaseră pe părinții jurnalistului decapitat
Teroriștii sunniți din Statul Islamic îi avertizasera pe părinţii jurnalistului James Foley că acesta va fi ucis. Dezvăluirea a fost făcută de directorul Global Post, site-ul de știri pentru care lucra ziaristul a cărui decapitare a şocat o lume întreagă.
Pe de altă parte, surse de la Washington susţin că Pentagonul ia în calcul trimiterea a cel puţin 300 de militari americani în Irak. Aviaţia militară americană a efectuat 14 raiduri aeriene împotriva unor poziţii ale grupului sunnit.
„Familia Foley a primit un e-mail de la răpitori care conţinea mesaje de ură din cauza bombardamentelor Statelor Unite şi în care spuneau că îl vor ucide pe Jim”, a declarat Philip Balboni, directorul Global Post. El şi familia lui James Foley au ţinut legătura cu răpitorii, iar aceştia păreau receptivi la ideea unei negocieri care ar fi condus la eliberarea sa. Comunicarea s-a întrerupt însă brusc.
Părinţii lui James Foley au avut puterea să vorbească despre fiul lor, după teribila veste a execuţiei sale.
„Suntem profund onoraţi că Jim a fost fiul nostru. Suntem atât de mândri de Jim!”, a declarat Diane Foley, mama ziaristului decapitat
„Aş fi vrut să mai am timp. Aş fi vrut să mai am speranţa că voi fi liber ca să-mi mai văd familia. Dar speranţa asta a murit”, a spus James Foley înaintea uciderii sale, potrivit unei înregistrări difuzate de Statul Islamic.
În înregistrarea video cu decapitarea lui James Foley, teroriştii ameninţă un alt jurnalist american.
„Obama, soarta acestui american depinde de deciziile tale viitoare!”, spune un jihadist cu fața acoperită.
Potrivit CNN, Foley și acest jurnalist au fost bătuți și torturați în timpul detenției.
Liderul de la Casa Albă a promis că va continua lupta împotriva terorismului şi că îi va aduce în faţa justiţiei pe ucigaşii lui James Foley.
„Statele Unite ale Americii vor face tot ce este necesar pentru a-și proteja cetățenii. Vom fi vigilenți și perseverenți. Dacă cineva undeva le va face rău americanilor, vom face orice este necesar pentru a-i pedepsi. Acționăm împotriva ISIL alături de alții”, a spus Barack Obama.
James Foley lucra pentru Global Post şi France Presse şi a fost răpit în vara lui 2012, în Libia. A fost eliberat după un timp şi apoi luat din nou ostatic, în Siria, în toamna aceluiaşi an.