Foto Fiul dictatorului, îndrăgostit de mașini și proprietăți de lux. Țara condusă de tatăl său se luptă cu foametea

Data actualizării: Data publicării:
vicepresedintele guineei ecuatoriale
Vicepreședintele Guineei Ecuatoriale Teodoro Nguema Obiang Mangue. Acesta este fiul președintelui, și s-a confruntat cu acuzații de corupție în mai multe țări occidentale. Foto: Profimedia Images

Ani de zile averea lui Teodoro Teodorin Nguema Obiang Mangue a crescut odată cu cea a țării sale, Guineea Ecuatorială, pe măsură ce statul african a devenit unul dintre cei mai mari producători de petrol din Africa subsahariană. 

Fiul președintelui Teodoro Obiang Nguema Mbasogo s-a bucurat de un stil de viață luxos, în țări precum SUA, Franța, Elveția sau Marea Britanie. Viața sa bună din străinătate a fost însă în contrastat puternic cu traiul de zi cu zi al concetățenilor săi, a căror viață nu s-a îmbunătățit pe măsură ce țara încasa venituri importante din petrol, scrie BBC.

Acum, însă, Teodorin este acuzat de delapidare și se confruntă cu o condamnare penală în Franța, sancțiuni în Marea Britanie și este acuzat de corupție în SUA.

Înapoi în Guineea Ecuatorială, Teodorin Nguema nu are niciun fel de problemă. Acesta este vicepreședinte și este în cărți pentru a-i succeda tatălui său, în vârstă de 79 de ani, care este la putere din 1979.

„Delapidare și extorcare”

Teodorin s-a mutat în California încă din 1991, când s-a înscris la Universitatea Pepperdine din Malibu. Aici, fiul președintelui din Guineea Ecuatorială și-a cumpărat un conac de 30 de milioane de dolari, iar celelalte bunuri ale sale din SUA au inclus o mașină Ferrari și bunuri personale ale lui Michael Jackson, cumpărate la licitație.

The Malibu estate owned by, Teodoro Nguema Obiang Mangue, the son of the Equatorial Guinea president
Proprietatea lui Teodorin din Malibu. Foto: Profimedia Images

Informațiile despre proprietățile sale au apărut în 2014, când Departamentul de Justiție al SUA l-a forțat să predea bunurile, în baza unui acord de reunoaștere a vinovăției, după ce a fost acuzat că a folosit bani din „scheme de corupție” pentru achiziționarea lor.

„Prin delapidare și extorcare, vicepreședintele Nguema Obiang și-a jefuit cu nerușinare guvernul și a delapidat afacerile din țara sa pentru a-și susține stilul de viață fastuos, în timp ce mulți dintre concetățenii săi trăiau în sărăcie extremă”, declara la momentul respectiv asistentul procurorului general.

Banii din vânzarea bunurilor lui Teodorin vor fi „folosiți în beneficiul oamenilor din Guineea Ecuatorială”, mai spunea acesta.

Mașini de lux și proprietăți de sute de milioane de dolari

În 2016, procurorii elvețieni au confiscat 25 de mașini de lux care îi aparțineau. Mașinile, printre care Bugatti, Lamborghini, Ferrari, Bentley și Rolls Royce, au fost vândute în 2019 la o licitație pentru aproximativ 27 de milioane de dolari.

profimedia-masini confiscate in elevetia
Mașini confiscate de justiția din Elveția în valoare de 27 de milioane de dolari. Foto: Profimedia Images

Aproximativ 23 de milioane de dolari urmau să meargă către proiecte sociale în Guineea Ecuatorială, potrivit autorităților elevețiene.

Mașinile au fost vândute „în numele statului Geneva și toate sumele obținute vor fi donate”, anunța casa de licitații Bonhams.

Procurorii elvețieni au anunțat că au închis investigația de spălare de bani în cadrul unui aranjament de a vinde mașinile și a folosi banii obținuți pentru programe în Guineea Ecuatorială.

Potrivit Codului penal elvețian, procurorii pot renunța la acuzații în anumite cazuri de acest fel, dacă persoanele acuzate oferă compesații.

Apoi, în 2017, a venit rândul Franței să-i confiște averea lui Teodorin, când o instanță l-a condamnat pentru delapidare și a dispus sechestrarea bunurilor sale.

Teodorin a fost condamnat în lipsă la o pedeapsă de trei ani cu suspendare și o amendă de 30 de milioane de euro, iar activele sale de lux din Franța au fost confiscate. Una dintre proprietățile sale confiscate la Paris valorează peste 120 de milioane de dolari.

Conform unei legi franceze, toată această bogăție trebuie redistribuită oamenilor din Guineea Ecuatorială. 

Bunurile vor fi scoase la vânzare iar fondurile obţinute vor fi plasate pe o linie bugetară coordonată de Ministerul francez de Externe. Apoi, banii vor fi investiţi în proiecte de dezvoltare locală în Guineea Ecuatorială, prin intermediul Agenţiei Franceze pentru Dezvoltare.

Hotărârea a fost confirmată de instanța de apel, în februarie 2020, care a respins argumentul lui Teodorin potrivit căruia instanțele franceze nu aveau dreptul să se pronunțe asupra bunurilor sale.

profimedia-masini confiscate de autoritățile din Paris
Mașini confiscate de autoritățile din Franța de la Teodoroin Nguema Obiang. Foto: Profimedia Images

„Cu această decizie Franța nu mai este un paradis pentru bani deturnați de înalți lideri străini și anturajul lor”, a declarat Patrick Lefas de la Transparency International France.

În cele din urmă, săptămâna trecută, Marea Britanie a aplicat sancțiuni „anticorupție” pentru Teodorin și alte patru personalități din Zimbabwe, Venezuela și Irak.

Sancțiunile aplicate de Regatul Unit prevăd interdicții de călătorie și înghețarea activelor. 

Teodorin a fost acuzat de „deturnare de fonduri publice” şi luare de mită ce i-au permis un stil de viaţă opulent: acesta ar fi cheltuit peste 500 de milioane de dolari pe achiziţia de reşedinţe de lux, a unui avion privat, a mai multor maşini şi obiecte de colecţie având legătură cu legendarul star pop Michael Jackson.

Ministrul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a declarat că noile sancțiuni vizează persoane care „și-au căptușit propriile buzunare în detrimentul cetățenilor lor”.

Teodorin ar putea să îi urmeze tatălui său în funcția de președinte

În ciuda problemelor din străinătate, Teodorin își păstrează locul în fruntea instituției politice din Guineea Ecuatorială. Acasă, acesta este vicepreședinte, în timp ce tatăl său este cel mai longeviv președinte de stat african, fiind descris de organizațiile pentru drepturile omului drept unul dintre cei mai brutali dictatori din Africa. Teodoro Obiang este președinte din 1979 când, printr-o lovitură de stat, l-a executat pe preşedinte pentru a-i lua puterea, adică, pe nimeni altul decât unchiul său.

În timp ce președintele însuși este figura cheie, fiul său este „relativ bine cunoscut ca personalitate în vestul și centrul Africii, având în vedere acoperirea mediatică internațională pe care a atras-o”, spune analistul african Paul Melly.

„Totuși, acțiunile autorităților judiciare din unele țări europene împotriva faptelor de corupție întreprinse de unele familii prezidențiale africane sunt un semn al deteriorării credibilității acestora”, adaugă el.

„Am obținut victorii importante pentru toţi cei care luptă împotriva corupţiei şi împotriva regimurilor autoritare. Suntem bucuroşi că putem să vedem cleptocraţi condamnaţi”, spune și Tutu Alicante, directorul unui ONG din Guineea Ecuatorială care militează pentru apărarea drepturilor omului.

Chiar și cu credibilitatea deteriorată, Teodorin Obiang va fi, cel mai probabil, viitorul președinte al Guineei Ecuatoriale, după retragerea tatălui său. 

După ce a fost ministru al Agriculturii pentru 15 ani, Teodorin a fost numit al doilea vicepreședinte al țării, poziție ocupată din 2012 până în 2016. Din 2016, acesta este primul vicepreședinte al Guineei Ecuatoriale, poziție care îi asigură succesiunea la funcția supremă în stat.

Guineea Ecuatorială are unii dintre cei mai slabi indicatori sociali din lume: mai puţin de jumătate din populaţia de circa 1,3 milioane de persoane are acces la apă curată şi 20% dintre copii mor înainte de a ajunge la vârsta de 5 ani, arată datele Organizaţiei Naţiunilor Unite. De asemenea, potrivit datelor Băncii Mondiale, 76% din populație trăiește în sărăcie.

Până în anul 1990, principala sursă de venit a Guineei Ecuatoriale a fost producţia de cacao şi cafea. Apoi, a fost descoperit petrolul, iar de atunci, familia lui Obiang şi aliaţii săi s-au îmbogăţit.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...