Ultimele ore ale lui Bashar al-Assad în Siria: disperare, minciuni și cruzime. Cum a fugit dictatorul la Moscova
Bashar al-Assad nu a împărtășit aproape nimănui planurile sale de a fugi din Siria, pe măsură ce rebelii avansau spre Damasc și era tot mai clar că regimul său se apropie de sfârșit. Mai mult, consilierii, oficialii și chiar rudele sale, toți au fost înșelați sau ținuți în întuneric, au declarat pentru Reuters mai multe persoane familiarizate cu evenimentele din ultimele ore ale dictatorului sirian petrecute în țara sa.
Cu câteva ore înainte de a fugi spre Moscova, Assad a chemat sâmbătă la o întâlnire aproximativ 30 de șefi de armată și securitate la Ministerul Apărării, spunând că sprijinul militar rusesc este pe drum și a cerut forțelor terestre să reziste, potrivit unui comandant care a fost prezent și a cerut anonimatul pentru a vorbi despre acest briefing.
Nici personalul civil nu a fost mai informat. Assad i-a spus, sâmbătă, șefului biroului său prezidențial, când a terminat lucrul, că se duce acasă, dar de fapt el avea de gând să plece spre aeroport, potrivit unui consilier din cercul său apropiat.
El a sunat-o și pe Buthaina Shaaban, consilierul său de presă, și i-a cerut să vină la el acasă pentru a-i scrie un discurs, a spus consilierul. Când a ajuns, ea a constatat că nu era nimeni acolo.
„Assad nici măcar nu a avut o ultimă inițiativă. Nici măcar nu și-a adunat propriile trupe”, a declarat Nadim Houri, directorul executiv al think-tank-ului regional al Inițiativei Arabe de Reformă. „El și-a lăsat apropiații să-și înfrunte propria soartă”.
Reuters nu a putut să-l contacteze pe Assad la Moscova, unde i s-a acordat azil politic pentru a putea oferi și versiunea sa asupra evenimentelor. Dar interviurile cu 14 persoane familiarizate cu ultimele zile și orele ale sale la putere descriu imaginea unui lider care întâi caută ajutor extern pentru a-și prelungi dictatura de 24 de ani, apoi apelează la înșelăciune și minciuni pentru a-și planifica fuga din Siria la primele ore ale zilei de duminică.
Assad și-a lăsat rudele pradă rebelilor
Assad nici măcar nu l-a informat pe fratele său mai mic, Maher, comandantul Diviziei a 4-a blindate de elită a Armatei, despre planul său de a pleca, potrivit a trei consilieri. Maher a zburat cu un elicopter în Irak și apoi în Rusia, a spus una dintre persoane.
Verii materni ai lui Assad, Ehab și Eyad Makhlouf, au fost lăsați în urmă, în timp ce Damascul a căzut în mâinile rebelilor, potrivit unui consilier sirian și a unui oficial libanez de securitate. Cei doi au încercat să fugă cu mașina în Liban, dar au fost împușcați pe drum de rebeli, ucigându-l pe Ehab și rănindu-l pe Eyad, au spus ei. Nu a existat nicio confirmare oficială a morții acestuia și Reuters nu a putut verifica incidentul.
Assad însuși a fugit din Damasc cu avionul duminică, 8 decembrie, zburând sub radar cu transponderul aeronavei oprit, au declarat doi diplomați regionali, scăpând din ghearele rebelilor care asaltau capitala. Ieșirea dramatică a pus capăt celor 24 de ani de guvernare și jumătate de secol de putere neîntreruptă a familiei sale și a oprit brusc războiul civil de 13 ani. El a zburat la baza aeriană rusă Hmeimim din orașul de coastă sirian Latakia și de acolo mai departe la Moscova.
Familia apropiată a lui Assad, soția Asma și cei trei copii ai lor, îl așteptau deja în capitala Rusiei, potrivit a trei foști colaboratori apropiați și a unui înalt oficial regional.
Videoclipurile cu casa lui Assad, surprinse de rebeli și cetățeni care au pătruns în complexul prezidențial, după fuga sa, și postate pe rețelele de socializare, sugerează că acesta a ieșit în grabă, lăsând mâncare gătită pe aragaz și câteva bunuri personale, cum ar fi albume foto de familie.
Rusia și Iran nu l-au sprijinit cu forțe armate
Nu a venit nicio salvare militară din Rusia, a cărei intervenție în 2015 a contribuit la întoarcerea valului războiului civil în favoarea lui Assad, sau din partea celuilalt aliat al său Iran. Acest lucru i-a fost clarificat liderului sirian în zilele premergătoare fugii sale, când a căutat ajutor din diverse părți, într-o cursă disperată de a se agăța de putere și de a-și asigura securitatea, potrivit persoanelor intervievate de Reuters.
Assad a vizitat Moscova pe 28 noiembrie, la o zi după ce forțele rebele siriene au atacat provincia nordică Alep și au străbătut fulgerător toată țara, dar cererile sale de intervenție militară s-au oprit la urechile Kremlinului, care nu a dorit să intervină, au declarat trei diplomați regionali.
Hadi al-Bahra, șeful principalei opoziții din străinătate a Siriei, a spus că Assad nu a transmis realitatea situației asistenților din țară, citând o sursă din cercul apropiat al lui Assad și un oficial regional.
„Le-a spus comandanților și asociaților săi după călătoria sa la Moscova că vine sprijinul militar”, a adăugat Bahra. „Îi mințea. Mesajul pe care l-a primit de la Moscova a fost negativ”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri reporterilor că Rusia a depus mult efort pentru a ajuta la stabilizarea Siriei în trecut, dar prioritatea sa acum este conflictul din Ucraina.
La patru zile după acea călătorie, pe 2 decembrie, ministrul iranian de externe Abbas Araqchi sa întâlnit cu Assad la Damasc. Până atunci, rebelii grupării islamiste Hayat Tahrir al-Sham (HTS) preluaseră controlul asupra celui de- al doilea oraș ca mărime al Siriei, Alep, și se îndreptau spre sud, în timp ce forțele guvernamentale se prăbușeau.
Assad a fost vizibil supărat în timpul întâlnirii și a recunoscut că armata sa era prea slăbită pentru a crea o rezistență eficientă, a declarat un diplomat iranian înalt pentru Reuters.
Assad nu a cerut niciodată ca Teheranul să desfășoare forțe în Siria, potrivit a doi înalți oficiali iranieni care au spus că înțelegea că Israelul ar putea folosi orice astfel de intervenție ca motiv pentru a viza forțele iraniene din Siria sau chiar Iranul însuși.
Serghei Lavrov, păpușarul care i-a asigurat fuga în Rusia
După ce și-a epuizat opțiunile, Assad a acceptat în cele din urmă inevitabila sa cădere și a hotărât să părăsească țara, punând capăt stăpânirii dinastice a familiei sale care datează din 1971.
Trei membri ai cercului interior al lui Assad au spus că inițial a vrut să caute refugiu în Emiratele Arabe Unite, după ce rebelii au capturat Alep și Homs și înaintau spre Damasc. Ei au spus că a fost respins de conducerea Emiratelor, de teama unei reacții internaționale pentru că ar adăposti o figură supusă sancțiunilor americane și europene pentru presupusa folosire a armelor chimice într-o represiune împotriva insurgenților, acuzații pe care Assad le-a respins ca fiind o fabricație.
Cu toate acestea, Moscova, deși nu a dorit să intervină militar, nu era pregătită să-l abandoneze pe Assad, potrivit unei surse diplomatice ruse care a vorbit sub condiția anonimatului. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a participat sâmbătă și duminică la forumul de la Doha din Qatar, a condus efortul diplomatic de a asigura siguranța lui Assad, angajând Turcia și Qatar să-și folosească conexiunile cu HTS pentru a asigura plecarea în siguranță a lui Assad în Rusia, au declarat doi oficiali regionali.
O sursă de securitate occidentală a spus că Lavrov a făcut „tot ce a putut” pentru a asigura plecarea în siguranță a lui Assad.
Qatar și Turcia au făcut aranjamente cu HTS pentru a facilita ieșirea lui Assad, au spus trei dintre surse, în ciuda afirmațiilor oficiale ale ambelor țări că nu au avut contacte cu HTS, care este desemnată de SUA și ONU ca organizație teroristă.
De asemenea, Moscova a coordonat cu statele vecine pentru a se asigura că un avion rusesc care părăsește spațiul aerian sirian cu Assad la bord nu va fi interceptat sau vizat, au spus trei dintre surse.
Ultimul prim-ministru al lui Assad, Mohammed Jalali, a spus că a vorbit cu Bashar al-Assad la telefon sâmbătă seara, la ora 22.30.
„În ultimul nostru apel, i-am spus cât de dificilă este situația și că a existat o deplasare uriașă (de oameni) de la Homs către Latakia... că era panică și groază pe străzi”, a declarat el la televiziunea Al Arabiya, deținută de Arabia Saudită, în această săptămână.
„El a răspuns: „Vom vedea mâine””, a adăugat Jalali. „Mâine, mâine”, a fost ultimul lucru pe care mi l-a spus”. Jalali a spus că a încercat să-l sune din nou pe Assad, în zorii zilei duminică, dar nu a primit niciun răspuns.
Editor : M.I.
- Etichete:
- rusia
- siria
- moscova
- bashar al assad
- dictator
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News