În India, ţară în care speranţa de viaţă este de 68 de ani, a devenit o modă ca femei de peste 60 sau 70 de ani să devină mame. Cei care nu au copii sunt stigmatizaţi de societate, aşa că încearcă să găsească soluţii. Unii refuză ideea adopţiei şi apelează la fertilizarea in vitro. Jurnaliştii de la Al Jazeera au realizat un documentar despre septuagenari indieni care devin părinţi.
Autorii documentarului „Copiii Miracol din India” susţin că fertilizarea in vitro s-a transformat într-o industrie înfloritoare şi se întreabă cât de etică este folosirea acestei metode la vârste aşa de înaintate. „Se joacă de-a Dumnezeu”, comentează jurnaliştii.
Jurnaliştii au stat de vorbă cu câteva cupluri de septuagenari, dintre sutele care au devenit recent părinţi.
„Mulţi mi-au spus să adopt un copil. Dar nu am simţit niciodată nevoia să cresc copiii altora”, spune Daljinder Kaur, mamă la 72 de ani.
El are 79 de ani, iar ea 72. Sunt căsătoriţi de 47 de ani si spun că bebeluşul este un dar de la Dumnezeu, pe care l-au aşteptat întreaga viaţă.
„Divinitatea a făcut acest lucru posibil. E darul său. Noi nu am făcut nimic. E dorinţa sa”, afirmă Daljinder Kaur, mamă la 72 de ani.
Aceşti copii sunt produsul unei fertilizări in vitro cu material genetic de la persoane mai tinere.
„72 de ani e o vârstă înaintată să faci copii. Este şocant. Da, ştiinţa poate face asta. Ştiinţa poate face multe, dar societatea trebuie să decidă dacă îi lasă pe cercetători să facă astfel de lucruri”, spune Narendra Malhotra, medic indian.
Indianca de 72 de ani, care a născut prin cezariană, ar putea fi cea mai vâstnică mamă din lume.