Farmacistul american care a distrus sute de doze de vaccin împotriva COVID-19 luna trecută este „un conspiraţionist” convins că vaccinurile sunt periculoase, au informat marţi autorităţile americane, potrivit AFP, informează Agerpres.
Steven Brandenburg, care lucra în tura de noapte la Centrul Medical Aurora din Grafton, Wisconsin (nord), a scos din frigiderele centrului 57 de fiole de vaccin Moderna, fiecare conţinând circa zece doze, deoarece credea că vaccinul ar putea modifica ADN-ul uman. Unele dintre aceste vaccinuri inerte au fost apoi administrate, fără a face vreun rău persoanelor inoculate, potrivit spitalului.
Bărbatul a fost concediat, iar spitalul a sesizat autorităţile, care l-au arestat joia trecută.
„Intenţia sa (...) a fost de a le face ineficace, deoarece a ajuns la convingerea că nu sunt sigure, că metoda ARN folosită pentru fabricarea acestor medicamente le-a făcut periculoase”, a declarat procurorul comitatului Ozaukee, Adam Gerol, în cursul primei audieri de luni.
Vaccinurile Moderna şi Pfizer-BioNTech se bazează pe utilizarea ARN-ului messenger, o nouă metodă capabilă „să înveţe” sistemul imunitar să lupte împotriva virusului.
Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, declarase iniţial autorităţilor spitalului că dozele au fost lăsate accidental fără a fi refrigerate, însă ulterior a recunoscut că le-a retras cu bună ştiinţă.
„Brandenburg, care a recunoscut că este un conspiraţionist, le-a spus anchetatorilor că el crede că vaccinul anti-COVID-19 este periculos pentru oameni, că le poate face rău şi modifica ADN-ul”, se arată într-un comunicat al poliţiei primit de mass-media.
Procuratura a declarat că acuzaţiile împotriva sa ar putea fi reduse dacă vaccinurile ar fi încă utilizabile.
De asemenea, bărbatul le-a spus autorităţilor că se află sub o presiune intensă din cauza unei proceduri de divorţ, soţia sa solicitând custodia exclusivă a celor doi copii ai lor, potrivit relatărilor apărute în media.
Soţia lui Brandenburg, citată de New York Times, a precizat că acesta i-a spus că „lumea se prăbuşeşte în jurul nostru” şi că guvernul „planifică atacuri cibernetice”.
Teoriile conspiraţiei, fără nicio bază, asupra pandemiei, în special privind vaccinurile, s-au răspândit pe reţelele de socializare, în pofida eforturilor depuse de giganţii tehnologici pentru a le contracara.
Autorităţile şi experţii consideră că o astfel de campanie de dezinformare reprezintă o ameninţare serioasă pentru lupta împotriva virusului, încurajând oamenii să refuze vaccinarea.