„Expuși la contaminare”: Sportivii nord-coreeni premiați la JO ar putea fi pedepsiți de Kim Jong Un pentru că au zâmbit într-un selfie

Data publicării:
sportivi de la proba de dublu mixt de la tenis de masă își fac un selfie pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris 2024
Sportivii nord-coreeni vor fi supuși unei „evaluări ideologice” pentru a fi „curățați de expunerea la contaminare”. Foto: Profimedia Images

Momentul deosebit când sportivii nord-coreeni din competiția de tenis de masă de la Jocurile Olimpice de la Paris s-au pozat împreună cu rivalii lor din Coreea de Sud s-ar putea transforma într-un coșmar pentru medaliații cu argint din proba de dublu mixt. Cei doi sportivi din Coreea de Nord au fost criticați că au zâmbit în poza de grup și vor fi supuși unei „evaluări ideologice” pentru a fi „curățați de expunerea la contaminare”, potrivit publicației DailyNK din Seul.

Sportivii nord-coreeni Ri Jong Sik și Kim Kum Yong au câștigat medaliile de argint, fiind înfrânți în finală de echipa Chinei. Pe locul trei au terminat jucătorii din Coreea de Sud.

La finalul ceremoniei de premiere, sportivii medaliați au făcut o poză de grup. Acum, surse anonime de la Phenian citate de DailyNK, o publicație specializată în știri despre Coreea de Nord, spun că jucătorii nord-coreeni au fost criticați pentru că au zâmbit alături de sportivii străini – în special, Lim Jong-hoon și Shin Yu-bin, medaliații cu bronz din Coreea de Sud.

Interacțiunea rară de pe podiumul de la Paris între jucătorii din două țări care, oficial, sunt încă la război a fost lăudată ca un exemplu de sportivitate și o demonstrație de unitate, scrie The Telegraph.

Imaginea a ajuns virală. Revista People a scris că acesta a fost unul dintre cele mai importante momente de la Jocurile Olimpice de la Paris.

coreea-de-nord-tenis-de-masă-echipă-dublu-mixt-JO-Paris
Reprezentanții Coreei de Nord, Kim Kum Yong (stânga) și Ri Jong Sik (dreapta), au câștigat medaliile de argint la dublu mixt, fiind înfrânți în finală de echipa Chinei. Foto: Profimedia Images

Sportivii nord-coreeni au primit „instrucțiuni speciale” să nu interacționeze cu sud-coreenii sau cu alți competitori străini la Paris, fiind amenințați că dacă nu respectă regulile vor fi pedepsiți.

De când s-au întors din Franța, echipa olimpică a Coreei de Nord trece printr-un proces în trei etape de evaluare ideologică condus de Ministerul Sportului de la Phenian.

Procesul ar urma să dureze o lună de zile, timp în care sportivii vor fi curățați de orice influență a culturii „non-socialiste”.

Orice sportiv care s-a comportat contrar valorilor și ordinelor regimului nord-coreean ar putea fi pedepsit.

„Dacă au interacționat cu atleți din alte țări, ei trebuie să reflecteze puternic asupra acțiunilor lor pentru a evita o posibilă pedeapsă politică sau administrativă”, a spus una dintre surse.

medaliați-box-olimpiadă
Coreea de Nord a câștigat 6 medalii la Jocurile Olimpice de la Paris - două de argint și patru de bronz. În poză: sportivele medaliate la box în proba feminină de la categoria 54 de kilograme; nord-coreeanca Pang Cholmi (centru) a câștigat bronzul. Foto: Profimedia Images

În timpul perioadei de apropiere din 2018 dintre Coreea de Nord și de Sud, în cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, cele două țări au defilat împreună la ceremonia de deschidere și au avut o echipă unită în competiția feminină de hochei pe gheață.

Însă, relațiile dintre Seul și Phenian s-au răcit între timp, după o lungă serie de exerciții militare cu lansări de rachete din partea Coreei de Nord și acțiuni ostile îndreptate împotriva Coreei de Sud.

În 2010, echipa de fotbal a Coreei de Nord a fost admonestată public, iar antrenorul echipei a fost obligat să lucreze în construcții, după ce jucătorii nord-coreeni au plecat de la Cupa Mondială fără să fi marcat vreun gol.

La întoarcerea în țară, sportivii ar fi fost nevoiți să suporte „un baraj de critici” care a durat șase ore din cauza rezultatelor slabe din timpul competiției.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Antonia, criticată de fani după ce și-a vopsit părul blond: „Nu e ce trebuie, erai mai frumoasă brunetă!” Cum...
Film Now
Liz Hurley, decolteu abisal la petrecerea fostului ei iubit, Hugh Grant. Au rămas în relații bune, chiar dacă...
Adevarul
Un primar din județul Constanța cere plaje gratuite pentru localnici și turiști: „Vrem ca plajele să fie cu...
Newsweek
Care pensionari se vor trezi cu pensie tăiată lunile viitoare? Au luat la recalculare prea mult!
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
Ce a declanșat vibrații de 9 zile, care au zguduit Pământul, și valuri tsunami înalte cât Statuia Libertății...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Helen Mirren, dezvăluiri despre filmarea scenelor intime cu Harrison Ford: „A trebuit să pretind că sunt...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...