Expert turc: Protestele sunt apogeul măsurilor autoritare luate de guvern

Data publicării:
turcia steag 2 afp-1

Tot mai mulţi turci cred că premierul Recep Erdogan este „îmbătat de putere", iar vocea publicului nu mai contează sau nu mai ajunge la el.

„Toată această decizie de a dărâma locuri publice şi a pune în locul lor centre comerciale, fără consultarea publicului, a iritat foarte tare lumea. Se pare că oamenii, în special tinerii, nu vor părăsi Parcul Gezi până când nu vor exista scuze oficiale ale premierului şi nu se va retrage proiectul construirii acestui centru comercial în parc”, a explicat Zeynep Alemdar, profesor de științe politice la Universitatea Okan.

Abil om politic, premierul a dat impresia că face un pas înapoi când a anunţat că renunţă la proiectul iniţial, însă a plusat imediat, cu ideea de a construi în loc o moschee.

„Ideea construirii acestei moschei nu este nouă şi nu schimbă lucrurile decât într-o foarte mică măsură”, a declarat Zeynep Alemdar.

Dincolo de controversele punctuale, nemulţumirile turcilor sunt profunde.

„Faptul că protestatari foarte paşnici au fost atacaţi într-un mod brutal de forţele de ordine a înfuriat pe toată lumea. Aşa că acum nu este doar o problemă privind Parcul Gezi, ci este un apogeu al unor măsuri autoritare luate de guvern, mai ales în cel de-al doilea mandat”, a subliniat ea.

Sindicatele, cărora li s-a interzis să organizeze demonstraţii cu ocazia zilei de 1 mai, fără a li se oferi vreun motiv, s-au alăturat de astăzi protestelor. Cea mai mare confederaţie a declanşat o grevă generală de două zile, la scară naţională. „Cred că solidarizarea muncitorilor cu protestatarii este foarte importantă pentru mişcarea de rezistenţă din Turcia. Dar sper să nu se transforme într-o altă bătălie de stradă”, a explicat Zeynep Alemdar.

Turcii ştiu că, în acest moment, îndepărtarea lui Recep Erdogan de la putere este puţin probabilă. Şi că nu există încă o opoziţie suficient de puternică pentru a prelua puterea, în condiţiile în care pragul electoral de intrare în Parlament este de 10%, mult peste standardul european.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri