Totuși, expertul a averizat că urmează mai multe formalități, deoarece urmează ca și Parlamentul European și statele membre să-și dea acordul pentru această decizie. „Pe o chestiune delicată ca politica vizelor și politicile migraţionale, Comisia Europeană nu-și permite să meargă prea departe de consensul din Consiliul statelor membre. În acest sens, faptul că și Comisia Europeană confirmă faptul că Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile pentru liberalizarea vizelor înseamnă că și statele membre, implicit, sunt aproape de un consens”, crede Nicu Popescu.
În ceea ce privește summit-ul de la Vilnius, în timpul căruia va fi parafat acordul de asociere Moldova-UE, expertul spune că acesta este „important, dar e o etapă” în ceea ce privește obiectivele Moldovei de integrare în Europa și că adevăratele rezultate probabil că se vor vedea în toamna anului 2014, când s-ar putea realiza efectiv liberalizarea vizelor.
Vorbind despre riscul migrării masive a cetățenilor moldoveni, Nicu Popescu spune că nu este exclus ca unii cetățeni să dorească să plece din Moldova.
„Dar liberalizarea vizelor e valabilă pentru călătoriile de până în trei luni. Nu se permite angajarea in câmpul muncii. Liberalizarea vizelor va încuraja circulaţia dus-întors”, crede expertul.
Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, vineri, că Republica Moldova îndeplinește toate criteriile pentru ridicarea obligativității vizelor de intrare în Uniunea Europene pentru cetățenii acestui stat.
Republica Moldova va parafa peste câteva zile, la Vilnius, un acord de asociere și liber-schimb cu Uniunea Europeană, considerat un pas important pentru apropierea de UE și desprinderea din sfera de influență a Moscovei.