Aceasta a fost a şasea călătorie în mai puţin de 10 zile pe care feriboturile închiriate de guvernul grec au făcut-o între Insula Lesbos şi Grecia continentală.
„Am stat şase zile în Lesbos apoi am ajuns aici. Ne-a fost foarte greu acolo deoarece era foarte murdar, era mult praf şi nici nu erau utilităţi”, spune unul dintre imigranții transportați cu feribotul.
Cei mai mulţi imigranţi nu au de gând să rămână în Grecia.
„Suntem din Irak şi vrem să mergem în Europa ca să primim ajutor, deoarece în ţara noastră sunt multe bombe şi nimic nu este bine în această viaţă. Sperăm să începem o altă viaţă în Europa”, spun oamenii.
Potrivit organizaţiilor internaţionale, între 2.000 şi 3.000 de oameni ajung în fiecare zi doar în Insula Lesbos, la bordul unor bărci improvizate. O garnitură doar pentru ei a tras într-o gară improvizată în mijlocul pustietăţii, la trecerea din Grecia în Macedonia.
„Iată momentul cel mai așteptat. Trenul care îi va duce în Serbia a ajuns în tabără. Sute de oameni vor pleca de aici pentru a-și continua drumul spre vestul Europei”, relatează trimisul special Digi24 în Macedonia Adrian Cojocaru.
Locul acesta prăfuit va deveni o oază a imigranţilor care se îndreaptă spre Vestul Europei. Nu vor mai dormi sub cerul liber şi nu vor mai mânca din gunoaie.
„La nici jumătate de kilometru de granița cu Grecia, aici în Macedonia este un furnicar. Se construiește un drum pentru imigranți și soldații montează gardurile pentru o viitoare tabără. Aici vor fi instalate corturi și se montează lumini pentru ca refugiații să fie îngrijiți și pe timp de noapte”, transmite trimisul special Digi24 în Macedonia Adrian Cojocaru.
Autorităţile macedonene lucrează de o săptămână la această tabără. Aici azilanţii sunt înregistraţi şi trec printr-un control medical sumar înainte de a-şi continua drumul. Pentru că nimic nu-i poate împiedica să plece mai departe. Nici chiar cele mai grele încercări cu care îi poate aşteapta Europa nu se pot compara cu nenorocirile de care au fugit în ţara lor natală.
„Pe drumul din Turcia spre Grecia mi-au aruncat copilul cel mic în mare. Mi-au spus că dacă vreau să-l salvez să mă arunc şi eu în apă. Aşa că am sărit, l-am prins şi m-am întors în barcă”, povestește un refugiat sirian.
Pentru a avea o imagine cât mai clară a ceea ce se întâmplă cu aceşti oameni şi cine sunt cei care îşi doresc o a doua viaţă în cea mai prosperă ţară europeană, o delegaţie a ambasadei germane în Macedonia a inspectat zona de graniţă.