„Grupurile care mergeau să protesteze veneau la mine. Le dădeam sfaturi politice. Ceea ce am făcut a fost să îi adun pe toți laolaltă”, spune Muhamad Imadi.
Aşa își începe povestea cel care, timp de cinci ani, a lucrat sub comanda lui Bashar al Assad. A fost ambasadorul Siriei în Suedia. A simțit însă că țara merge în direcția greșită, spune el, iar revoluţia siriană l-a convins să treacă de partea rebelilor. Cu precauţiuni infinite, pentru că viaţa lui era în joc.
„Eram foarte secretoși cu ce făceam. Era extrem de riscant pentru ceea ce făceam. Ma întâlneam doar cu oamenii în care aveam încredere foarte mare”, povestește Imadi.
Când a văzut că armata siriană începe să tragă în protestatarii care cereau demisia preşedintelui, fostul ambasador a înţeles că a luat decizia corectă.
În scurt timp, Securitatea a aflat că fostul demnitar sirian este unul dintre cei care îi organizează pe rebeli. Şi că trebuie să stea departe de Siria.
„Am realizat că am fost descoperit de regim. Dacă rămâneam aș fi fost arestat. Mulți oameni din jurul meu au fost arestați iar câțiva dintre ei aveau legături directe cu mine și ar fi vorbit despre mine”, explică fostul demnitar sirian.
Dictatorii seamănă unii cu alții
Fostul ambasador al Siriei în Suedia s-a refugiat în România. Astăzi a vorbit pentru prima oară în ţara noastră. Știe că şi România şi Siria au trecut prin teroarea semănată de un dictator nemilos. Îi este uşor să îl compare pe Nicolae Ceuşescu cu Bashar al Assad.
„Este o copie fidelă. Acești dictatori seamănă unul cu celălalt. Ceaușescu oarecum a construit această țară. În Siria, dacă te uiți acum 40 de ani, o să vezi că acum Siria este mai rău decât Siria de acum 40 de ani”, spune Muhamad Imadi.
Ambasadorul este convins că regimul de la Damasc va capitula curând. Ştie că poporul lui va lupta până la capăt. Chiar dacă în doi ani de revolte, au pierit peste 40 de mii de oameni, rebeli şi militari din trupele fidele preşedintelui sirian.