Epidemia care a speriat planeta. Ebola rămâne o provocare medicală şi în 2015

Data publicării:
Carantina casa Ebola Texas-AFP Mediafax Foto-JOE RAEDLE

După 40 de ani, epidemia de Ebola a reizbucnit în vestul Africii, iar bilanţul este cutremurător - aproape 8.000 de morţi până acum, din cele peste 20.000 de persoane infectate. Boala s-a transmis cu o rapiditate incredibilă şi a ajuns şi în ţări precum Spania şi Statele Unite, unde a declanşat o isterie fără precedent.

De aproape un an, mii de cadre medicale îşi riscă zilnic viaţa în lupta contra Ebola, iar eforturile lor nu au trecut neobservate. Toţi cei implicaţi în acest efort au fost desemnaţi "personalitatea anului 2014" de revista "Time".

Este speranţa pe care o au de aproape un an locuitorii din vestul Africii. În martie, oamenii de ştiinţă şi-au dat seama că sunt în faţa uneia dintre cele mai mari provocări din domeniul medical - era momentul în care Ebola făcuse deja mai bine de o sută de victime pe Continentul Negru.

Totul a început la sfârşitul lui 2013, când s-a înregistrat primul caz de infectare. Este vorba de un copil de doi ani dintr-un sat din Guineea, care se pare că a luat virusul de la un liliac. În scurt timp s-a îmbolnăvit şi familia sa, iar boala a ajuns apoi la medicii care i-au îngrijit, la vecini şi a trecut graniţa în Liberia şi Sierra Leone.

Era, însă, doar începutul. Până în august numărul morţilor a depăşit o mie, iar din Africa au venit imagini cutremurătoare. În unele zone oamenii şi-au scos rudele moarte în stradă, ca să nu fie plasaţi în carantină. Bolnavii au început să fugă din spitale, aşa că medicii au fost nevoiţi să-i urmărească şi să-i aducă înapoi cu forţa.

Şi în timp ce unii fugeau din spitale, alţii aşteptau ore întregi să fie internaţi, din cauza lipsei paturilor.

Epidemia i-a făcut pe oamenii din vestul Africii să-şi schimbe total obiceiurile şi a distrus socializarea. Se spală acum foarte des pe mâini cu soluţie dezinfectantă, nu se mai îmbrăţişează şi nu se mai întâlnesc în baruri sau restaurante. Dramele lovesc pe aproape toată lumea.

„Tata e mort. Mama vitregă a murit. Bunica a murit. Fratele meu, sora mea...Toţi s-au dus. Nu ne ajută nimeni”.

Nu a durat mult şi virusul a ajuns şi în Europa. Doi preoţi spanioli infectaţi în Africa au fost transferaţi la un spital din Madrid, dar au murit la scurt timp de la internare. A apărut apoi şi primul caz de infectare pe Vechiul Continent - una dintre infirmierele care i-au îngrijit pe misionari.

Infectarea Teresei Romero a fost primul semn că autorităţile occidentale nu sunt pregătite pentru o epidemie de o asemenea amploare. Personalul medical a susţinut că echipamentele folosite nu aveau sisteme de ventilaţie autonome, iar materialele contaminate ar fi fost transportate cu acelaşi lift pe care-l folosesc pacienţii şi personalul sanitar.

Într-un final, eforturile medicilor spanioli au dat rezultate - la 20 de zile de la infectare, Teresa Romero a fost declarată vindecată.

După Europa, epidemia de febră hemoragică a ajuns în octombrie şi în Statele Unite. Un bărbat întors din Liberia a murit la câteva zile de la internare, iar două dintre infirmierele care l-au îngrijit s-au îmbolnăvit şi ele. Era încă un semn că nici chiar cea mai puternică naţiune din lume nu poate faţă acestui inamic nevăzut.

Iar odată ce s-a aflat că Ebola a ajuns pe teritoriul american, s-a declanşat o isterie căreia nu au reuşit să-i pună capăt apelurile la calm facute de autorităţi.

„Este o boală gravă, dar nu trebuie să cedăm isteriei sau temerilor, pentru că astfel ne va fi mai greu să îi informăm pe oameni cu exactitate”, atenţiona Barack Obama.

Un sfat pe care nu l-au luat în seamă nici măcar oficialii americani. O a treia infirmieră a căzut victimă isteriei generale şi a fost plasată în carantină la domiciliu, deşi nu era bolnavă.

Infectarea cadrelor medicale în spital ar putea fi, totuşi, evitată pe viitor, iar roboţii pot fi răspunsul. Este o idee a oamenilor de ştiinţă americani, care susţin că aceştia pot fi folosiţi pentru prelevarea de probe de sânge şi pentru curăţarea saloanelor.

„Reacţiile au fost pozitive atât din partea pacienţilor, cât şi din partea personalului. Au cerut ca robotul să fie folosit pentru că oamenii se simt în siguranţă cu el pe durata internării”, spunea Frank Vanskike, epidemiolog.

Cea mai mare provocare medicală din 2014 rămâne, aşadar, o provocare şi în 2015. Lupta împotriva Ebola este una în care nu există momente de pauză şi în care sunt investite sute de milioane de dolari. Nimeni nu ştie, însă, cât va dura această bătălie, una dintre cele mai grele din ultimii 40 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...