Dosar internațional | Controversele programului de drone al armatei SUA

Data publicării:
drona militara americana - GettyImages-76024549 4082015

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Sunt mai ieftine, omoară mulţi terorişti, sunt rapide şi nu prezintă niciun risc pentru militarii americani, care stau la sol cu o manetă în mână, departe de cer şi de pericole. Acestea sunt, la o primă vedere, avantajele dronelor, arma din ce în ce mai des folosită de armata SUA. O armă cu care preşedintele Barack Obama s-a obişnuit foarte repede când a devenit comandantul suprem al armatei americane.

Fraţii Jonas sunt aici. Sunt pe acolo, pe undeva. Sasha şi Malia sunt mari fane de-ale lor. Dar, băieţi, să nu vă vină idei. Am două cuvinte pentru voi: drone Predator”, spunea în glumă, în mai 2010, președintele Barack Obama, vorbind despre fetele sale și despre un popular grup de muzică pop.

Cea mai mare problemă a programului de drone al Statelor Unite nu este că astfel de arme sunt folosite tot mai des. Cel mai controversat aspect este lipsa de informaţii în ceea ce le priveşte.

Recurgem la asemenea acţiuni când există o ameninţare iminentă, când nu putem captura ţinta, când suntem încrezători că acţionăm în conformitate cu legile federale şi internaţionale”, explica la un moment dat Eric Holder, fostul procuror general al SUA.

Ameninţarea iminentă este un concept pe care nimeni în armata SUA nu îl poate defini clar.

Am obţinut acest memo confidenţial de 16 pagini al Departamentului de Justiţie. În el se arată că o ameninţare iminentă nu înseamnă că SUA au dovezi clare că un anumit atac va avea loc în viitorul apropiat asupra unor cetăţeni americani sau împotriva intereselor SUA", anunța NBC News.

Dacă un cuvânt ca „iminent” este greu de definit în manualele operatorilor de drone, la fel de greu sunt de definit și de numărat şi potenţialele victime civile.

Au existat controverse din cauza felului în care sunt numărate victimele civile. Deseori, CIA îi consideră militanţi pe toţi bărbaţii în putere şi de vârstă militară care au fost ucişi în raiduri, dacă nu au dovezi concrete că erau vinovaţi”, susține Scott Shane, jurnalist la The New York Times.

NBC a analizat documente clasificate care descriu 114 atacuri cu drone şi care dezvăluie ceea ce oficialii americani nu ştiu, cum ar fi numărul de morţi: între 7 şi 10, într-un caz, 20-22 într-un altul. Asta arată că oficialii americani nu ştiu mereu câte persoane ucid şi cine sunt ele.

Ce rămâne în urma dronelor

Este adevărat, folosirea acestor aparate de zbor fără pilot are multe avantaje. Există, însă, şi multe dezavantaje. Cel mai important este efectul pe care aceste drone l-au avut asupra imaginii SUA. Iată două mărturii - una din Yemen, alta din Pakistan:

Farea al-Muslimi, Yemen, 23 aprilie 2013, audiere în Senatul SUA:

Cu şase zile în urmă, satul meu a fost ţinta unei drone americane, într-un atac care i-a îngrozit pe fermierii săraci din regiune. Acela este satul meu, dar America m-a ajutat să cresc şi să fiu ceea ce sunt azi. Am venit în SUA ca un emisar al Yemen-ului şi m-am întors în Yemen ca un ambasador al Statelor Unite. Nu mi-aş fi imaginat niciodată că aceeaşi mână care mi-a schimbat viaţa şi a transformat-o dintr-una de mizerie într-una promiţătoare îmi va ataca satul cu o dronă. În trecut, consătenii mei ştiau despre SUA doar poveştile mele despre experienţele minunate pe care le-am trăit aici. Acum, însă, când se gândesc la America, se gândesc la teroarea pe care o simt din cauza dronelor care zboară deasupra lor, pregătite să lanseze oricând o rachetă. Ceea ce militanţii violenţi nu au reuşit până atunci să facă a reuşit o singură dronă într-o clipă".

Zubair Rehman, Pakistan, 29 octombrie 2013:

„Nu îmi mai place cerul senin. De fapt, acum îmi place când e înnorat. Dronele nu zboară când cerul e plin de nori şi, pentru o scurtă perioadă, tensiunea şi frica se atenuează."

Desene animate cu drone

Încă un amănunt relevant: în ţări precum Pakistanul, dronele americane sunt atât de prezente în vieţile oamenilor, încât s-au făcut şi desene animate cu ele în rolul principal. Iată: 

INTERVIU. Heath Druzin, jurnalist la „Stars and Stripes”: Un atac cu drone nu poate fi verificat

Americanii sunt mari fani ai dronelor, atât timp cât nu sunt folosite în SUA, recunoaşte un jurnalist american. Heath Druzin este jurnalist în redacţia „Stars and Stripes”, cea mai cunoscută publicaţie pe subiecte militare din lume. Jurnalistul a stat cinci ani în Irak si Afganistan, unde a văzut cum acţionează aceste drone şi ce efecte au printre oamenii din acele locuri. Într-un interviu pentru Digi24, el povesteşte ce a văzut în aceste locuri şi ce ar trebui să se schimbe în controversatul program de drone al Statelor Unite.

Dronele sunt o problemă foarte complexă. Sunt, cu siguranţă, eficiente când vine vorba de atacat indivizi pe care Statele Unite vrea să îi elimine. Cred că cei mai mulţi oameni ar cădea de acord că, din acest punct de vedere, dronele au fost eficiente. Problema este că e mult mai dificil dacă nu ai ochi la faţa locului, când priveşti câmpul de luptă de la distanţă, dintr-o bază din Nevada şi printr-o cameră video. Este mult mai dificil să îţi dai seama cine mai poate fi acolo. S-a acumulat multă furie din cauza unora dintre aceste atacuri, în care au fost ucişi civili sau a rămas impresia că printre victime sunt şi civili.

Cred că este o întrebare legitimă dacă eficienţa cu care sunt ucişi oameni pe care Statele Unite îi consideră o ameninţare a meritat animozitatea care s-a creat în urma unor astfel de raiduri care au lovit şi civili sau care şi-au ratat ţinta.

Dronele creează impresia că armata SUA este oarecum atotştiutoare. Dronele nu sunt nici pe departe perfecte şi fac multe greşeli. Dar există o impresie interesantă, respectiv că SUA pot nimeri, oriunde, o monedă cu o bombă. Într-un fel, o asemenea impresie face mult mai gravă o situaţie în care o bombă este lansată peste o casă de civili, pentru că se crede că a fost intenţionat.

Mai mult decât atât - iar aceasta este o gândire foarte comună în Afganistan, intensificată de o tehnologie precum dronele, sunt mulţi afgani care cred că americanii îi ajută pe talibani. Mi-au spus asta de multe ori. Sună foarte ciudat, ştiu, dar ei spun următorul lucru: Cu toată tehnologia din aceşti roboţi din cer, cum e posibil ca talibanii să mai existe? Este clar că aţi fi putut să îi distrugeţi dacă aţi fi vrut!

Regulile pentru folosirea dronelor au evoluat, pe măsură ce au fost folosite din ce în ce mai mult. Dar este şi multă secretomanie în spatele acestui program. Un atac cu drone nu poate fi verificat la fel ca o misiune la care participă soldaţi americani. Iar acesta este un mare semn de întrebare. Când o administraţie zice că a omorât o anumită persoană şi că nu au fost victime civile, este foarte dificil să mergi acolo şi să verifici pe cont propriu dacă este adevărat.

Aceste atacuri se desfăşoară în locuri atât de îndepărtate, încât cetăţeanul american de rând nu prea înţelege despre ce e vorba. Ştim că sunt victime civile, dar rareori primim informaţii detaliate când sunt ucişi civili. Cred că există impresia că aceste atacuri sunt foarte precise, că îi omoară pe aşa-numiţii băieţi răi. Şi sunt suficient de îndepărtate, încât nu prea înţelegem ce se întâmplă cu adevărat pe aceste câmpuri de luptă. Reversul medaliei în SUA este că oamenii sunt foarte îngrijoraţi de folosirea dronelor în America. Există mult mai multă susţinere pentru ca ele să fie folosite peste hotare, în vreme ce în America se vorbeşte despre dimensiunea libertăţilor civile. Sigur, există o oarecare inconsecvenţă aici. Dar când se întâmplă acasă este mai uşor de înţeles”.

Mircea Budiaci, fost șef al Statului Major al Aviației: Omul nu va fi înlocuit 

Programul de drone este un program pe care nu doar aviația SUA îl folosește, a declarat la Digi24 generalul Mircea Budiaci, fost șef al Statului Major al Aviației. Dronele sunt foarte convenabile în ceea ce privește durata de zbor, pentru că pot urmări o suprafață imensă 24 de ore din 24, a explicat generalul, subliniind că, deși au o anumită autonomie, dronele sunt conduse de la sol de foști piloți. Aceste aparate și-au dovedit eficiența și au combătut diferite ținte, mai ales teroriști, a reliefat Mircea Budiaci.

„Nu cred că omul va fi înlocuit. Decizia e umană în ultimă instanţă. O dronă poate selecta o ţintă, dar decizia de lovire trebuie să fie umană”, a spus Mircea Budiaci. Urmăriți-i comentariul integral în materialul video de mai jos: 

Citiți și:

DOSAR F-35 | Cea mai sofisticată armă din lume

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...