Acest avion de vânătoare, nedetectabil pe radar, a fost descris drept cel mai scump sistem de armament din lume. Preţul pentru programul care a dezvoltat F-35 Lightning II e de 400 de miliarde de dolari. Peste 100 de astfel de avioane F-35 sunt acum în teste de zbor.
Au fost construite pentru a face lucruri uimitoare. Pot decola şi ateriza pe verticală. Au o viteză maximă de 1.930 kilometri/oră. Pot urca la o altitudine de peste 15.000 de metri, iar combustibul din rezervoarele interne suportă şi zboruri pe distanţe de 2.200 de kilometri. Designul special şi materialele de ultimă generaţie folosite îi permit avionului F-35 să rămână nedetectat de radarele care puteau depista avioane americane mai vechi.
Pentagonul a început să lucreze la ceea ce avea să devină F-35 la începutul anilor '90. Proiectul era să fie construit un avion de luptă pentru trei ramuri ale armatei. Compania Lockheed Martin trebuia să contruiască primul F-35 în 2001. Primul model de serie a fost creat cinci ani mai târziu. Acum, există o presiune reală ca avionul să demonstreze ce poate. Termenul-limită pentru a fi operaţional este 2015.
Dezvoltarea avionului F-35 are deja o întârziere de câţiva ani şi a depăşit bugetul aprobat cu milioane bune.
Dacă vor fi noi întârzieri, armata va fi nevoită să folosească avioane învechite. După ce primele 100 de aparate de zbor vor fi livrate, Congresul va fi cel care va decide dacă va pompa în continuare bani pentru finanţarea proiectului.
J-31, rivalul din China
Statele Unite nu sunt singura super-putere militară cu un super-avion de luptă. Şi China are unul şi se numeşte J-31. Iar chinezii susţin că avionul lor l-ar doborî cu uşurinţă pe cel al americanilor. O impertinenţă, spun americanii, care îi acuză pe chinezi că le-au furat planul avionului lor de ultimă generaţie.
China este pe locul al doilea în lume după cheltuielile din sectorul militar, la distanţă mare, însă, de Statele Unite. Totuşi, rivalitatea este vizibilă de ani de zile. Aşa se face că armata chineză nu a stat cu mâinile în sân în cei 15 ani în care americanii au lucrat la F-35.
Avionul militar F-35, mai slab decât F-16 în confruntările aeriene
Beijingul a prezentat rivalul pentru F-35 în noiembrie 2014. Momentul nu a fost deloc întâmplător: preşedintele Barack Obama era atunci în vizită în China. Oficialii chinezi sunt mândri de avionul lor, numit J-31. Ei spun că, odată ce îşi va lua zborul, va doborî cu siguranţă un F-35. Vestea bună e că va mai trece timp până când cele două s-ar putea întâlni în aer: super-avionul chinezilor va fi complet operaţional abia în 2020.
PAK FA, rivalul din Rusia
Armata rusă lucrează şi ea la un avion din aceeaşi categorie cu F-35. Aparatul rusesc se numeşte PAK FA. La fel ca oficialii chinezi, şi generalii ruşi spun că avionul lor depăşeşte F-35.
Şi nu greşesc foarte mult, se pare, pentru că analiştii şi oficialii americani se declară îngrijoraţi această arma a ruşilor.
Mai mult, un general american care a văzut planurile pentru noul avion de luptă al Rusiei recunoaşte că aparatul este, pe alocuri, superior modelului american.
„Eu ca pilot admir aceste avioane. România încă nu-şi poate permite un asemenea tip de avion. Costă cam 70 de milioane. În cost intră şi armamentul”, spune Mircea Budiaci, fost șef al Statului Major al Aviației. Urmăriţi mai jos comentariul integral al generalului Mircea Budiaci în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24: