O colecţie impresionantă de ceasuri de lux şi costume de sport de cel puţin 3.000 de dolari bucata - vorbim doar de cele folosite în clipurile de propagandă recente. Este doar partea la vedere din avuţia liderului de la Kremlin. Bine ascunse în companii offshore sunt însă zeci de miliarde de dolari în acţiuni şi chiar un yacht de 35 de milioane de dolari primit cadou de la Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea.
„Are un nivel de trai care depăşeşte cu mult ceea ce vedem în Occident chiar şi în cazul celor foarte bogaţi. Este genul de nivel de trai pe care îl vedem la prinţii saudiţi”, spune Karen Dawisha, scriitor, autorul cărţii „Cleptocraţia lui Putin”.
Dar cum a reuşit un copil născut într-o familie săracă să strângă o astfel de avere? Jurnaliştii BBC reconstituie traseul înavuţirii lui Vladimir Putin din mărturii adunate de la cei care au fost participanţi activi în acest sistem implementat de liderul de la Kremlin, numit de analişti „autoritarism cleptocratic”. Sunt oameni care povestesc cum colectau o taxă de protecţie de la oligarhi în numele lui Vladimir Putin, oameni care susţin că au dovezi cum că sute de milioane de dolari sunt investiţi în numele lui Vladimir Putin. Numele de cod rezervat pentru liderul de la Kremlin în astfel de tranzacţii era Mihail Ivanovici.
În opinia unui oficial american, toate aceste dezvăluiri duc la o singură concluzie: Vladimir Putin este un lider corupt.
„El ar primi un salariu de aproximativ 110.000 de dolari pe an. Acest lucru nu se potrivește cu adevărata sa situație financiară și el are o lungă experiență în a masca starea reală a averii sale”, spune Adam Szubin, subsecretar al Trezoreriei SUA însărcinat cu lupta împotriva terorismului.
În ciuda tuturor acestor evidenţe, valoarea totală a averii lui Vladimir Putin rămâne cel mai bine păstrat secret al Rusiei. Un jurnalist rus riscă totuşi să avanseze o sumă.
„40 de miliarde de dolari în bunuri, nu vorbim de cash. Sunt convins că Putin este cel mai bogat om din Europa şi unul dintre cei mai bogaţi din lume”, spune Stanislav Belkovski, jurnalist.