Sindicalişti, intelectuali, politicieni sau simpli locuitori ai Atenei s-au adunat în faţa sediului televiziunii naţionale şi au scandat sloganuri antiguvernamntale, iar unii angajaţi ai televiziunii au dat foc unui drapel al Uniunii Europene.
„Ca grecoaică, mă simt insultată. S-a umplut paharul! M-am săturat de tot ceea ce se întâmplă în ţara mea”, a mărturisit Nikoleta Sapola, filolog.
Posturile naţionale de radio şi televiziune din Grecia au încetat transmisia ieri seară în jurul orei locale 23.00, după ce poliţia a oprit emiţătorul principal situat pe un munte din apropierea Atenei.
„O închidere completă (a televiziunii - n.red.) nu s-a întâmplat nici în timpul dictaturii, când eram eu copil”, a declarat Stavroula Christofilia, prezentatoare de ştiri.
2.700 de angajaţi ai radioului şi televiziunii de stat vor rămâne pe drumuri. Disponibilizările fac parte din întregul proces de concedieri pe care Executivul de la Atena trebuie să-l pună în aplicare în acest an şi anul viitor. În ultimele luni, angajaţii postului public de televiziune şi ai celui de radio au făcut o serie de greve, doar-doar vor convinge Guvernul să se răzgândeasă, dar totul a fost în zadar.
„Avem un guvern care seamănă mai degrabă cu regimul Ceauşescu, din România, decât cu un guvern ales de popor”, a afirmat Panayiotis Kalfayanis, liderul sindicatului ERT.
Guvernul a promis că radioul şi televiziunea de stat vor fi redeschise în septembrie.
În total, 15.000 de bugetari trebuie disponibilizaţi, pentru a respecta angajamentele impuse de instituţiile financiare care au ajutat Grecia să nu intre în faliment.