La nivel mondial există mai multe organizaţii al căror sfat contează atunci când este vorba despre bunul mers al politicii şi societăţii. Reprezentanţii de la Bucureşti a două dintre cele mai recunoscute instituţii din lume, explică pe larg care este rolul lor.
„Think tank-urile la fel, dacă nu-şi aduc aportul intelectual în probleme care sunt incomode, cum ar fi discutarea securităţii României, bine nu acum, nu în acest moment în care toată lumea discută şi lucrurile sunt oarecum clare, dar în momente mai tulburi.
Deci, dacă nu se implică în astfel de discuţii care sunt incomode înseamnă că există degeaba şi nu fac decât să fie un fel de portavoce a guvernului, nu au niciun fel de aport intelectual. Există persoane care se simt, din guvern sau dintre guvernanţi, care se simt inconfortabil cu anumite concluzii ale rapoartelor noastre sau cu anumite sugestii de politici publice pe care noi ne permitem să le facem. Dar asta este. Existenţa noastră nu este pentru a mulţumi pe toată lumea, ci pentru a discuta în mod obiectiv probleme importante”, a spus Alina Inayeh, director German Marshall Fund România.
„Fără îndoială, România are o problemă serioasă la numărul, calitatea, eficienţa şi modul în care colaborează think tankurile în România. Pentru că e nevoie de idei coerente, de politici publice, de politici comunitare, că vorbim de urbanizare, că vorbim de infrastructură, că vorbim de economie, că vorbim de politică externă, avem nevoie de competiţie de idei. Pentru asta trebuie ca think tankuri care sunt în concurenţă, în concurenţă colegială, să producă mai mult, mai bun şi cu o circulaţie mai mare, ceea ce înseamnă şi cu o interconectare mai bună cu setul de organizaţii neguvernamentale şi think tankuri din Europa şi din spaţiul euroatlantic”, a spus Andrei Ţărnea, director Institutul Aspen România.
Rolul ideilor bune şi al dezbaterilor care trebuie să atingă toate faţetele unei probleme, fac subiectul ediţiei din această sâmbătă de la 22.30 a emisiunii PAȘAPORT DIPLOMATIC.