Cum să lucrezi de acasă fără să o iei razna. Câteva sfaturi care s-ar putea dovedi utile

Data publicării:
mamă cu copil lucrează de acasă
Foto: Getty Images

Epidemia de coronavirus şi măsurile de izolare luate în majoritatea ţărilor, cu scopul descurajării interacţiunilor sociale determină tot mai multe companii să-şi încurajeze angajaţii să lucreze de la un nou tip de birou: cel de acasă. La prima vedere, acest tip de muncă pare un vis devenit realitate: angajatul nu mai pierde timp (şi bani) cu transportul până la serviciu şi este scutit de interacţiunea cu eventuali colegi de birou enervanţi. Reversul medaliei îl poate reprezenta acuta senzaţie de singurătate, dar şi faptul că lucratul de acasă necesită mai multă disciplină, din partea angajatului, se arată într-o analiză CNN.

În cazul României, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a recomandat deja, în scop preventiv, ca firmele să permită angajaților să lucreze de acasă, în contextul apariției riscului de îmbolnăvire cu coronavirus.

Ministerul Muncii solicită angajatorilor, dar și salariaților, să dea dovadă de flexibilitate și de deschidere în ceea ce privește stabilirea unor programe de lucru individualizate și în vederea menținerii unor relații de muncă normale și corecte.

„Cred că cel mai mult se subestimează impactul psihologic al faptului că eşti de unul singur”, a apreciat, pentru CNN, David Hassel, CEO la o companie americană care furnizează servicii de software, unde 40% dintre angajaţi lucrează de acasă.

În plus, „unii angajaţi se pot simţi vinovaţi că lucrează de acasă şi au tendinţa de a lucra chiar mai mult decât atunci când ar sta la birou”, a declarat David Rabin, vicepreşedinte al departamentului de global marketing, la Lenovo.

Astfel, cei obişnuiţi deja cu munca „de acasă” au câteva sfaturi pentru cei care experimentează, pentru prima oară acest tip de activitate.

Sfatul 1: Ia o pauză

Să recunoaştem deschis: nimeni nu lucrează opt ore, pe ceas, non-stop, la birou. Există pauze de cafea, plimbări agale până la cantina unde se mănâncă prânzul, sau momente în care pur şi simplu stai de vorbă cu ceilalţi colegi de birou.

Iar faptul că lucrezi de acasă nu înseamnă că nu îţi poţi permite astfel de pauze sau momente de respiro.

Dacă apeşi, din când în când, butonul „Pauză”, acest lucru s-ar putea chiar să-şi mărească productivitatea.

„Luarea unei pauze te ajută să vezi lucrurile din altă perspectivă şi să găseşti eventuale răspunsuri la problemele tale”, a declarat, pentru CNN, Julie Morgenstern, autor al mai multor cărţi despre productivitate şi organizarea eficientă a timpului.

Sfatul 2: Alege-ţi un loc în casă de unde să lucrezi. Nu, patul din dormitor nu e bun pentru asta

Oricât de ciudat ar părea, lucratul de acasă reprezintă un „mediu diferit de muncă”. Un sfat important este ca angajaţii care lucrează de acasă să-şi găsească un spaţiu pe care să-l asocieze strict cu munca: o cameră distinctă, un anumit birou. Lucratul la laptop întins pe patul din dormitor nu este indicat. 

„Păstraţi anumite spaţii din casă pentru activităţi care nu au nicio legătură cu munca”. „Este dificil să te relaxezi stând întins pe pat sau pe canapea, dacă asociezi astfel de locuri cu jobul”, a avertizat Morgenstern, care a adăugat că unele zone din casă trebuie să fie clar delimitate pentru muncă și, respectiv, pentru recreere ori relaxare.

Sfatul 3: Nu vei mai pierde timp cu mersul la muncă și întorsul acasă. Profită de asta ca să stai mai mult cu cei dragi

O bună parte din timpul alocat muncii la birou o reprezintă timpul pierdut în trafic, atunci când mergi dimineața spre serviciu și când te întorci seara acasă. Dar, dacă programul tău începe la ora 9, iar tu lucrezi de acasă, nu înseamnă că te poți trezi la 8:45.

„Folosește timpul pe care îl aloci, de regulă, dimineața deplasării până la serviciu, pentru a sta împreună cu ai tăi și cu familia”, a spus Morgenstern. 

Iar atunci când ieși din tură, specialistul consultat de CNN este de părere că e bine dacă îți și schimbi hainele pe care le purtai cu altele, mai comode, „pentru a semnaliza astfel minții tale că ai terminat munca pe ziua respectivă”.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...