Prima linie de acțiune propusă de Malcolm Nance, ofițer de informații specializat în combaterea terorismului în Orientul Mijlociu, este utilizarea termenilor potriviți atunci când se discută despre autorii masacrelor. Nu trebuie numiți islamiști radicali, pentru că viziunea lor, una apocaliptică, este diferită. E un cult care duce un jihad permanent, în care lupta violentă e mai presus de alte valori ale Islamului. Ei nu au ca obiectiv negocierea politică, ci instaurarea unui Califat global, inspirat de o anumită interpretare a Coranului. Teorie confirmată şi de liderii musulmani din România. Ei susţin că relgia nu are nimic de-a face cu acţiunile teroriste, dar că ISIS se foloseşte de religie pentru a aduna cât mai mulți adepți.
Mohammed Mansour Atif, imam la Craiova: „Radicalizarea în islam este precum cancerul. Nu există în islam aşa ceva. Nimic, dar nimic din islam nu duce la o astfel de interpretare. Mahomed, profetul nostru, a făcut apel la pace. Ne-a spus să ne rugăm, să fim filantropi, să ajutăm pe toată lumea şi să aderăm la islam pentru a-l slăvi pe Alah”.
Tocmai de aceea, ca o a doua metodă de acțiune, ei trebuie diferențiați de ceilalți musulmani, care nu îmbrățișează aceste idei, ba mai mult, sunt și ei victime ale terorii. Acest lucru ar întări sentimentul de încredere între lumea musulmană și cea occidentală.
În al treilea rând, Malcolm Nance propune intervenții punctuale la sol ale trupelor aliate. El spune că teritoriile controlate de ISIS sunt de fapt porțiuni distincte, legate între ele prin coridoare vitale pentru logistică. Tăiererea acestor legături ar da o lovitură decisivă organizației, dar pentru asta e nevoie de comando-uri special antrenate în combat la sol, formate din americani, kurzi și irakieni.
A patra direcție ar fi atacuri cibernetice asupra serverelor și paginilor de propagandă ale Daesh.
Și, în fine, detenția și judecarea suspecților în tribunale internaționale pentru crime de război. Predarea către autoritățile statale s-a dovedit ineficientă, pentru că practicile diferă și procesele trenează. În plus, procesele pentru crime de război ar schimba și percepția asupra organizației. Aceasta nu ar mai putea poza într-un grup idealist, ci ar fi demascată drept un agresor atroce.