Înainte să proclame înființarea unui califat în Siria și Irak, gruparea teroristă ISIS a încercat să cucerască internetul. Șeful unui serviciu de informații din Arabia Saudită a declarat pentru Bloomberg că, încă din 2013, jihadiștii aveau grupuri de discuții online în care făceau schimb de informații privind tehnologiile de criptare a mesajelor.Acum, la trei ani distanță, deși bombardamentele americane și rusești au redus teritoriile deținute pe ISIS în Siria și Irak, pe internet, organizația teroristă este la fel de activă.
Serviciile secrete Occidentale încearcă să coopteze Facebook și Google în lupta cu ISIS. Iar cei doi giganți on-line au acceptat să colaboreze, însă fără prea multă tragere de inimă. Cei de la Facebook spun că pentru fiecare pagină de propagandă teroristă pe care o desființează, alta nouă este înființată și că, de fapt, cel mai bun antidot împotriva unui discurs agresiv este un discurs al toleranței. Iar cei de la Google spun că o soluție pentru combaterea terorismului online poate fi găsită doar în urma consultărilor dintre companii și autorități.
Giganții IT sunt conștienți că orice colaborare cu serviciile secrete dă naștere unui precedent periculos. Poate atrage nenumărate cereri de cenzură din partea guvernelor care sunt nemulțumite de contestatarii lor. Însă marea problemă rămâne cea a comunicării rapide pe care o pot avea teroriștii pe internet.
Autoritățile belgiene spun că atentatele din Paris de anul trecut au fost coordonate prin aplicația de chat a consolei de jocuri Playstation 4, care este mai greu de monitorizat de serviciile secrete. O altă aplicație greu de urmărit este popularul WhatsApp, aflat în portofoliul celor de la Facebook. Și cu toate că dezvăluirile lui Edward Snowden au arătat că serviciile secrete americane au o capacitate mare de monitorizare, uneori interceptările sunt dificile. De exemplu, FBI a criticat Apple pentru funcțiile care permit codarea fișierelor de pe iPhone oi iPad.