„Nouă state membre ne-au anunţat că pot reloca în curând 700 de refugiaţi. Să nu uităm că s-a decis mutarea a 160.000 de refugiaţi, care au nevoie de protecţie internaţională”, a spus Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.
Criza refugiaţilor pune la încercare solidaritatea, dar şi viteza de reacţie a Uniunii Europene.
„Nu am niciun dubiu că această provocare riscă să schimbe construcţia europeană. Trăim timpuri extraordinare, care impun măsuri extraordinare, sacrificii extraordinare şi o solidaritate extraordinară”, a spus Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.
Fostul aeroport Tempelhof din Berlin, construit de nazişti şi devenit un simbol al Războiului Rece, este transformat în tabără de refugiaţi. La Dresda, mii de oameni au demonstrat împotriva refugiaţilor.
„95% dintre ei nu au ce căuta aici. Ei trebuie să fie deportaţi până la urmă, chiar dacă tuşesc sau zic că sunt bolnavi şi că nu pot fi deportaţi. Situaţia nu mai poate să continue aşa. Nu mă duc la serviciu ca să plătesc pentru aceşti oameni”, spune un protestatar.
Oficialii de la Bruxelles au anunţat că pregătesc un nou plan, prin care să-i convingă pe refugiaţi să nu mai plece pe jos din Grecia spre Vestul Europei. Oamenii ar urma să primească bilete de avion către ţările în care vor să ajungă.