Exact când politicienii de la Washington credeau că au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte majorarea plafonului datoriilor şi redeschiderea activităţii federale, totul s-a prăbuşit ca un castel de nisip.
Preşedinele american a respins planul propus de republicani. De altfel, Barack Obama era sceptic în privinţa şanselor de reuşită.
„Vom vedea în această după-amiază dacă acest progres este real. Cred că în Senat s-au făcut progrese, dar Camera Reprezentanţilor continuă să gândească la concesiile pe care le poate obţine dacă continuă blocajul guvernamental sau dacă ameninţă cu falimentul”, a declarat Barack Obama, preşedintele Statelor Unite.
În replică, republicanii susţin că nu vor ca Statele Unite să ajungă în incapacitate de plată, deşi inflexibilitatea ambelor tabere este evidentă.
„Nu a fost luată nicio decizie cu privire la ceea ce vom face cu exactitate. Vom continua însă să lucrăm împreună cu membrii noştri din ambele tabere pentru a ne asigura că nu vom ajunge la chestiunea incapacităţii de plată şi pentru a redeschide guvernul”, a declarat John Boehner, liderul Camerei Reprezentanţilor.
Aleşii americani încearcă să rezolve două probleme în acelaşi timp: adoptarea unui buget pentru anul viitor şi ridicarea plafonului de îndatorare. Dacă aceste negocieri vor eşua, o intrare în incapacitate de plată a Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, ar putea avea consecinţe devastatoare pentru economia mondială. Potrivit specialiştilor, bursele din toată lumea s-ar putea prăbuşi, rolul dolarului de monedă de rezervă a lumii ar fi pus la îndoială, iar economiile SUA şi ale altor ţări ar risca să intre în recesiune.