Foto: wikipedia.org
Destituirea lui al-Naimi a venit la câteva zile după anunțarea unui program ambițios, „Viziune la orizontul 2030", conceput pentru a transforma economia saudită cu scopul de a-i reduce dependența de aurul negru, notează Agerpres.
Prin două decrete ale regelui, această personalitate a lumii petrolului a fost destituită, iar departamentul său a fost transformat într-un Minister al Energiei, Industriei și Resursele Miniere, încredințat lui Khalid al-Falih, ministru al sănătății în guvernul precedent.
În cei 20 de ani cât al-Naimi a fost ministrul saudit al petrolului, cartelul OPEC (Organizația țărilor exportatoare de petrol) aproape că şi-a înzecit încasările.
Influenţa lui asupra pieţei se încheie însă aici - într-o Arabie Saudită care, politic, se schimbă. Dacă politica energetică a ţării a fost relativ independentă de coroana saudită, odată cu urcarea pe tron a regelui Salman, Al Naimi a pierdut din putere.
Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a devenit pilonul principal al industriei naţionale de energie. Spre exemplu, la întâlnirea cu marii producători de ţiţei din lume pentru negocierea unui acord de îngheţare a producţiei, nu absenţa Iranului a împiedicat o posibilă înţelegere, ci faptul că al-Naimi nu mai avea puterea să ia decizii cheie fără aprobarea tânărului prinţ. De altfel, în locul lui Al Naimi, la ministerul energiei a fost adus un apropiat al prinţului moştenitor.
Destituirea lui al-Naimi, aflat în funcție din 1995, intervine într-o perioadă în care Arabia Saudită, primul exportator mondial brut, continuă de aproape doi ani o politică petrolieră care a condus la prăbușire a cursului prețului pe piețele internaționale.
„Ali al-Naimi rămâne omul cel mai puternic în lume în domeniul petrolier", scria revista americană Forbes în 2014, clasându-l al 50-lea în rândul personalităților cele mai puternice de pe glob.